Доступність посилання

ТОП новини

Чи обкладуть депутати своє житло податком?


Київ – За велике житло потрібно платити. Кабінет Міністрів наполягає, щоб Верховна Рада на наступному пленарному тижні розглянула законопроект про податок на нерухомість. Які категорії підпадають під урядову ініціативу, і які шанси на проходження має цей документ?

Із ініціативою про введення податку на нерухомість Кабінет Міністрів звернувся до парламенту ще наприкінці минулого року. В урядовому законопроекті пропонується обкласти податком квартири більші, ніж 150 квадратних метрів, та будинки, площа яких перевищує 300 квадратних метрів. Розмір податку має становити один відсоток від суми прожиткового мінімуму за кожен квадрат, тобто, 8 гривень 8 копійок.

Однак, цей законопроект парламентарі ще не розглядали. У четвер Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що Верховна Рада має розглянути цей законопроект наступного пленарного тижня. За словами пані Тимошенко, ухвалення цього закону дозволить збільшити доходи місцевих бюджетів.

Ініціатива приваблива, проте «сира»

Якщо брати загалом, то ідея уряду виглядає привабливо, сказав Радіо Свобода керівник парламентського комітету з податкової політики, бютівець Сергій Терьохін. Проте, цей законопроект, на його думку, дуже недосконалий.

«Якщо таких людей в Україні набереться 20 тисяч, то слава Богу. Це податок для того, щоб підтримати штани Київської чи Донецької облрад. Але з такими підходами маленькі бюджети нічого не отримають», – зазначив пан Терьохін.

Окрім цього, каже він, у законопроекті міститься норма, яка дозволяє уникнути сплати цього податку інвалідам, безробітнім та багатодітним сім’ям. Тож, не виключено, що частина тих, хто буде змушений платити цей податок, стануть «формальними інвалідами та безробітними мільярдерами».

Під оподаткування можуть потрапити і незаможні?


Представники ж Партії регіонів поки що не ухвалили остаточного рішення щодо урядової ініціативи. За словами народного депутата Ірини Горіної, не виключено, що регіонали можуть підтримати цей законопроект. При цьому вона зазначила: «У період кризи до подібних податків потрібно підходити дуже обережно. Оскільки, і котеджні містечка розросталися, люди брали їх в іпотеку, так само, як і квартири. Тож, сьогодні категорія населення, яка має не дуже високі прибутки може потрапити у цю серйозну податкову діру».

Але, якби Верховна Ради таки ухвалила законопроект щодо оподаткування великого житла, під цей податок потрапила б більшість депутатів. Тож, на думку Сергія Терьохіна, парламентарі навряд чи підуть на це.

«БЮТ підтримає у першому читанні. Тому що, теорія правильна. Виконання – не дуже. Але, стосовно інших депутатів, то, напевно, ні. Оскільки більшість депутатів підпадає під цей податок. А знаєте принцип української жаби, от вона тут і спрацює», – зауважив Сергій Терьохін.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG