Доступність посилання

ТОП новини

Севастопольські правоохоронці зірвали неузгоджене перевезення російських ракет


Севастопольська міліція затримала російські крилаті ракети, що перевозилися містом, 8 липня 2009 р. (фото надане Проектом «Флот-2017»)
Севастопольська міліція затримала російські крилаті ракети, що перевозилися містом, 8 липня 2009 р. (фото надане Проектом «Флот-2017»)

Севастополь – Українські правоохоронні органи затримали у Севастополі автотранспорт, що належить Чорноморському флоту Росії, який перевозив крилаті ракети без будь-яких дозвільних документів. Про це Радіо Свобода повідомив керівник проекту «Флот-2017» Дмитро Тимчук. Цю інформацію Радіо Свобода підтвердили і в міських управліннях Міністерства з питань надзвичайних ситуації та Міністерства внутрішніх справ України у Севастополі.

8 липня під вечір на вулиці Челюскінців у Севастополі співробітники Державтоінспекції затримали колону вантажних автомобілів Чорноморського флоту Росії. До її складу входили три ракетовози на базі автомашини «КрАЗ» у супроводі озброєної охорони – військовослужбовців ЧФ Росії з автоматами та пістолетами, а також пожежного спецавтомобіля.

Автомашини перевозили по території регіону закритий тентом великогабаритний вантаж. Спершу оглянути його російські військові не дозволили, посилаючись на спеціальний характер вантажу і відповідний наказ командування Чорноморського флоту Росії. Однак українські правоохоронці провели перевірку і з’ясували, що вулицями Севастополя перевозили без будь-яких дозвільних документів крилаті ракети. За даними Дмитра Тимчука, це перевезення з компетентними органами України не було узгоджене. Більше того, пожежний автомобіль був без талонів техогляду.

Під час затримання (фото надане Проектом «Флот-2017»)
Тимчук також повідомив, що це були крилаті протикорабельні ракети типу «Малахіт» і «Терміт», натовська термінологія – СС-9 та СС-2. Це ракети середньої і малої дальності (відповідно до 150 і до 80 кілометрів дії). Вони перебувають на озброєнні малих ракетних кораблів «Штіль» і «Міраж» та ракетного катера Р-71 ЧФ Росії. До речі, «Міраж» брав участь у війні з Грузією 2008 року і, за деякими даними, саме такою ракетою потопив грузинського корабля.

Порушення міжурядових угод і законодавства України стають традиційними

Небезпечний вантаж перевозилися автотранспортом на ракетно-технічну базу ЧФ Росії, що розташована в селі Сахарна Голівка на околиці міста, очевидно, з метою проведення обов’язкових регламентних робіт. Маршрут руху становив понад 30 кілометрів. 6 кілометрів росіяни уже встигли подолати. Співробітники правоохоронних органів склали акт щодо порушень правил дорожнього руху і вимог статті 15 Угоди «Про статус і умови перебування ЧФ РФ на території України» від 1997 року.

Під час затримання, (фото надане Проектом «Флот-2017»)
За даними сайту «Флот-2017», російські офіцери факт виявлених порушень визнали і розписалися про ознайомлення з актом. Автоколона з крилатими ракетами на вимогу українських правоохоронців повернулася до місця свого базування – до 17-го арсеналу озброєнь ЧФ Росії, що дислокується в Сухарній балці Севастополя.

Дмитро Тимчук, відомий військово-морський експерт та керівник проекту «Флот-2017» каже, що російські військові порушили не тільки міжурядові угоди та українське законодавство, але правила дорожнього руху, які встановлюють певні обмеження та застереження на перевезення великогабаритного і небезпечного вантажу, чим, безперечно, є ракети.

Не вперше і не останнє?

Дмитро Тимчук зазначає, що це не поодинокий такий випадок, але чи не єдиний, що став відомим громадськості. Переважно, подібні інциденти не розголошуються. Але востаннє подібне трапилося 23 червня нинішнього року, коли українські правоохоронці затримали неподалік Феодосії автомобіль із кількома десятками російських морських піхотинців.

Без узгодження з українською стороною російські вояки слідували із Севастополя на полігон, розташований на мисі Опук на південному сході Криму. При собі вони також мали бойову зброю. Були випадки, коли російські військові без попередження та погодження з українською стороною робили автомобільні марш-кидки із Севастополя до Херсонської області. Але більшість таких несанкціонованих пересувань російських військових українською територією міліції зафіксувати не вдається, кажуть експерти.

Реакції командування Чорноморського флоту Росії на час підготовки цього матеріалу ще не було. На прохання Радіо Свобода прокоментувати цей інцидент, начальник прес-служби ЧФ Росії капітан 1 рангу Андрій Крилов заявив, що не отримав на це наказу, зауваживши: «Без коментарів».

Водночас, старший радник посольства Росії в Україні Володимир Лисенко сказав сайту «Флот-2017», що не відомо, чи були в ракетовозах, власне, ракети. За його даними, співробітники ДАІ склали протокол лише через порушення правил перевезення великогабаритних вантажів. За словами російського дипломата, зараз на Чорноморському флоті Росії проводять службове розслідування.

(Севастополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG