Доступність посилання

ТОП новини

Росія хоче посилювати Чорноморський флот, але не може сплатити флотські борги


Російська субмарина у Севастопольській бухті (архівне фото)
Російська субмарина у Севастопольській бухті (архівне фото)

Севастополь – Міністерство оборони Росії після детального аналізу підсумків війни в Грузії в серпні 2008 року ухвалило рішення «вжити заходів для посилення контингенту військ у південному регіоні та на Чорноморському флоті Російської Федерації». І це в той час, як борги цього флоту в Україні все зростають.

До першочергових заходів для посилення флоту начальник озброєнь Збройних сил Росії, заступник російського міністра оборони, генерал армії Володимир Поповкін відніс прискорене завершення робіт над дизельним підводним човном типу «Лада» з гідроакустичним комплексом, модернізацію дизельних підводних човнів типу «Варшав’янка», створення великого десантного корабля нового проекту і берегового рухомого ракетного комплексу типу «Бал-У». Також передбачається завершити комплектування дивізіонів берегового ракетного комплексу «Бастіон» і закупити необхідну кількість боєкомплектів протикорабельних крилатих ракет і вертольотів радіолокаційного дозору.
Начальник озброєнь Збройних сил Росії, заступник російського міністра оборони, генерал армії Володимир Поповкін


Розкривши всі ці величні військові плани стосовно Чорноморського флоту, генерал сказав також, що вони втіляться в життя вже 2011 року. Втім, слова заступника міністра оборони Росії встигли висміяти і російські, і українські військові експерти.

Зокрема, аналітик Інституту політичного та військового аналізу Олександр Храмчихін назвав це «популізмом» і заявив, що «пропаганда в Росії вже замінила реальність». За його словами, Чорноморський флот до 2011 року, навпаки, зменшиться через списання застарілих кораблів.

Керівник московського Центру військового прогнозування Анатолій Циганок із цим погоджується. За його словами, Чорноморський флот – найстаріший флот Росії, там наймолодшому кораблеві – 17 років. До 2011 року цей флот не переоснастити, заявив Циганок.

Директор севастопольського аналітичного центру «Номос» Сергій Кулик в інтерв’ю Радіо Свобода назвав заяву генерала Поповкіна «простою піар-кампанією». За його словами, росіянам не вистачає коштів на завершення більш амбітних і важливих військових проектів, таких як, наприклад, ракета «Булава».

Не до модернізації – немає чим платити зарплату

До того ж, ці слова московського воєначальника ніяк не вписуються у нинішню політику російського оборонного відомства стосовно Чорноморського флоту у Севастополі. Зараз тут тривають масові скорочення.

Сергій Куницин
За словами голови Севастопольської міської державної адміністрації Сергія Куницина, у січні-лютому на Чорноморському флоті було скорочено 700 вільнонайманих працівників. А вже ближчим часом планується скорочення 3тисяч із 17 тисяч військовослужбовців і 6 тисяч із 25 тисяч цивільних працівників.

Крім того, останнім часом значно зріс борг Чорноморського флоту Росії перед соціальними фондами і бюджетом Севастополя. Сьогодні російський флот – найбільший боржник у місті.

Понад 30% усіх недоїмок до Пенсійного фонду – російські, це майже 3 з половиною мільйони гривень. Ще півтора мільйона – борг із зарплати Будівельного управління Чорноморського флоту.

Сергій Куницин сьогодні заявив: якщо скорочення Чорноморського флоту Росії триватиме такими ж темпами, як зараз, то Севастополь «із міста-середняка перетвориться на місто хуліганів і п’яничок».

Полюбити Україну?

Як вважають місцеві експерти, більшість вільнонайманих працівників мають і українське, і російське громадянство, а звільнені військовослужбовці навряд чи поїдуть до Росії.

Адже більшість із них отримають право на пенсію – а пенсійні виплати для військових в Україні, як не дивно, вищі, аніж у Росії.

Російські ж військовослужбовці, згідно з угодами в рамках СНД, які ратифікувала Україна, мають право на високу українську пенсію і, як показує практика, обирають саме Україну як комфортне місце проживання.

(Севастополь – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG