Доступність посилання

ТОП новини

МЗС: Росія не має права переозброювати флот у Криму без згоди України


Російська сторона не може без згоди Києва переозброювати Чорноморський флот, що базується в Криму, заявив директор Першого територіального департаменту Міністерства закордонних справ України Леонід Осаволюк.

Посилаючись на інформацію представника російських Військово-Морських сил, він нагадав про плани Росії цього року доправити до Севастополя новий підводний човен.

«Тобто, командування ВМС Росії планує здійснити переозброєння, або посилити військовий склад Чорноморського флоту на території України», – заявив Осаволюк.

У зв'язку з цим він нагадав, що, відповідно до двосторонніх домовленостей, таке переозброєння Чорноморського флоту можливе виключно за згодою української сторони.

За словами дипломата, українська сторона готова розглядати питання про переозброєння російського флоту на території України лише за двох умов: Україна та Росія мають підписати додаткову угоду про базування Чорноморського флоту та його дії у кризових ситуаціях, а також спеціальну угоду про заміну озброєнь.

МЗС: зростає кількість порушень українського закону з боку російського флоту

У Міністерстві закордонних справ України занепокоєні ростом кількості правопорушень, скоєних військовими Чорноморського флоту Росії.

«Ми мусимо констатувати, що останнім часом надзвичайно посилюється динаміка росту грубого і свідомого ігнорування Чорноморським флотом як двосторонніх угод, укладених ще у 1997 році, так і законодавства України», – заявив директор Першого територіального департаменту МЗС Леонід Осаволюк.

За його словами, це насамперед стосується безконтрольного перетину державного кордону силами і засобами Чорноморського флоту, безконтрольного пересування територією України, участі російського флоту в бойових діях та військових конфліктах.

Також, як зазначив Осаволюк, військовослужбовці Чорноморського флоту Росії за останні 12 місяців скоїли понад півтисячі правопорушень та 16 злочинів, серед яких нанесення тяжкого тілесного ушкодження, зґвалтування та грабіж.

«Ми, звичайно, розуміємо ситуацію, яка пов’язана з правовим нігілізмом окремих військовослужбовців російського флоту, разом з тим ми не можемо зрозуміти і прийняти свідоме порушення і свідоме ігнорування вимог законодавства України й підписаних двосторонніх угод самим керівництвом Чорноморського флоту і Чорноморським флотом в цілому», – зазначив Осаволюк.

У серпні минулого року Президент Віктор Ющенко затвердив порядок узгодження з компетентними органами України переміщень, пов'язаних з діяльністю військових формувань російського флоту поза місцями їхньої дислокації на українській території.

Тоді ж Ющенко затвердив порядок перетину державного кордону військовослужбовцями, кораблями, літаками російського Чорноморського флоту. Росія назвала це недружнім кроком.


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG