Доступність посилання

ТОП новини

На Чорноморському флоті Росії очікуються масові скорочення


Російський морський піхотинець під час святкування Дня Російського флоту у Севастополі, 30 липня 2008 р.
Російський морський піхотинець під час святкування Дня Російського флоту у Севастополі, 30 липня 2008 р.

Севастополь – На Чорноморському флоті Росії очікуються масові скорочення. Лише вільнонайманих службовців планують звільнити близько 8 тисяч осіб. Будуть також звільнені і кадрові вояки. Чи витримає соціальна сфера Севастополя наплив безробітних росіян?

Зі своїми планами реформування Збройних Сил російські військові з громадськістю і пресою не діляться. Прес-служба Чорноморського флоту Росії теж не надає інформації з цього приводу. Водночас, із неофіційних джерел стало відомо, що протягом цього місяця і першого півріччя наступного року планується скоротити щонайменше 8 тисяч цивільних службовців Чорноморського флоту, а також 80-100% – мічманів і прапорщиків і ще до 20% – офіцерського складу.
Якихось спростувань чи заперечень щодо цих цифр з боку прес-служби російського флоту досі немає, хоча їх оприлюднили місцеві друковані та мережеві видання. Мовчать і проросійські активісти. Експерти ж кажуть, що дії російського командування були прогнозовані.
Севастопольський інтернет-журналіст Микола Владзимирський зазначає, що й досі Чорноморський флот Росії виконував на території України не стратегічні завдання, а політичні. Нинішнє ж масштабне скорочення російських військовиків суттєво вплине на стан і так перегрітого в умовах економічної кризи ринку праці в Севастополі. А ще стане серйозним навантаженням на соціальні програми міста, які фінансуються з міської скарбниці та державного бюджету України.
Севастопольська влада готується до напливу безробітних росіян
Представники севастопольської влади кажуть, що розуміють складність проблеми, яка виникне в Севастополі внаслідок скорочень на російському флоті. Але заступник голови Севастопольської міської державної адміністрації Ірина Цокур, наприклад, днями заявила, що поки що масових скорочень вільнонайманих службовців на Чорноморському флоті Російської Федерації немає – «розмови про це поки що перебільшені».
Загалом на Чорноморському флоті працює 17 тисяч 358 цивільних службовців, більшість із яких – громадяни України. Із них 7,5 тисяч севастопольців, уже одержують пенсії. Тобто, якщо говорити про скорочення 8 тисяч осіб, як це проходить у повідомленнях мас-медіа, то, «швидше за все, в першу чергу вони торкнуться громадян, які певною мірою вже соціально захищені», – сказала Цокур. На сьогодні, за її даними, в російських частинах скоротили лише 217 осіб.
Але Микола Владзимирський каже, що «ще не вечір» і прогнозує «справжній обвал скорочень» після Нового року. В усякому випадку, як пише місцева преса, настрої на Чорноморському флоті Росії вже зараз близькі до панічних.
(Севастополь –Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG