Доступність посилання

ТОП новини

Візит Патріарха Кирила в Україну: пастирський чи політичний?


Гості Свободи: Інна Богословська, народний депутат, Дмитро Степовик, професор богослов'я

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Інна Кузнецова: Чого Україна очікує від візиту патріарха Кирила?

Сам патріарх Кирило заявив напередодні візиту про те, що це пасторський візит. Сьогодні він додав, що це ще й паломницький візит. Про це говорив сьогодні президент Ющенко, що візит виключно пасторський.

Втім, без політичних фарб не відбулося вже в перший день, тому що зустрічали його політики. Як би ми говорили, що вони виключно віряни, але вони в першу чергу, мабуть, ще й таки політики.

Як би Ви оцінювали ці зустрічі, пані Інно?


Інна Богословська: Я просто можу дати своє особисте відношення, абсолютно зараз не політичне.

Сьогодні вранці я була на Володимирській гірці під час молебну за святого Володимира і під час звернення патріарха Кирила до української громади, до вірян, до православних. Я можу сказати, що це була дуже сильна служба.

Не дивлячись на те, що це був молебень під відкритим небом, я відчула величезне натхнення. Я є дуже віруючою людиною.

Мій прадід (звідки моє прізвище Богословська?) був знайдений православними монахами на Кавказі і взятий в трирічному віці в монастир. Ніхто не знав, хто його родичі. Він став білим монахом і став богословом. І йому дали професію і назвали Богословським і звідти пішов наш рід.

Я сьогодні відчула величезну силу любові, прощення, розуміння, потягу до єдності, до того, щоб люди поринули у весь цей світ страстей, тому що, на превеликий жаль, сьогодні правда і чесність виходять вже за рамки нормального життя і виходять за рамки політики української. Це на превеликий жаль.

Тому я можу сказати, що для мене величезна сила і благодать була сьогодні під час служби.

Я вам чесно скажу, що я бачила тих людей, які там стояли, три десятки, мабуть, людей, які стояли з лозунгами дуже нахабними. І я можу сказати що мені їх було дуже шкода. І після служби я пішла поза ними, тому що просто не хотілося, щоб змарнувати собі це відчуття сили і близькості до Господа, яке я відчула від цієї служби.

- Чого можна очікувати від візиту? От чого очікує УПЦ КП, пане Степовик?

Дмитро Степовик: Ми чекаємо дуже позитивних результатів від цього візиту. Але вони йдуть, так би мовити, контраверсійного плану. Це в тому, що патріарх Кирило ще задовго до приїзду в Україну тяжко образив український народ, що це його народ, хоч він ніколи не був громадянином навіть УРСР не те, що незалежної України. Він сказав, що їде до «своїх». І оці біг-борди, які вивішені, що він теж приїхав до «страждущого» народу…

Дмитро Степовик
Я не знаю, від чого ми страждаємо? Мабуть, від незалежності він хоче нас звільнити. Тому ми хочемо побачити, як він переконається впродовж цих 9 чи 10 днів, які він буде тут, він хоче побачити, що думає український народ насправді про нього і про Московський патріархат, який спить і бачить, як задушити Київський патріархат.

Тому, власне кажучи, ми побачили відсутність внутрішньої культури.

Багато хто з українських християн пам’ятає візит Святійшого отця Папи Римського Івана-Павла ІІ, який приїхав в Україну, поцілував українську землю, хоч був немічний і дуже старенький, набагато слабший здоров’ям за Кирила і говорив багато приємних слів про благочестивість українського народу. І навіть не було там натяку на якісь образи або на те, що український народ в цілому православний, але чому він не католицький. Це на 180 градусів було протилежне, ніж ми бачимо сьогодні.

Відносно того, який характер має цей візит, то це тут багато дивини. Якщо Папу Римського як главу держави запросив тодішній президент Леонід Кучма, то абсолютно незрозуміло, в якому статусі запросив патріарха Кирила нинішній Президент України, тому що він ніякий не глава держави, він ніякий не державник, а ніхто з релігійних діячів України: ні глава УГКЦ, ні предстоятель УПЦ КП, ні УАПЦ, не кажучи вже про Римо-католицьку церкву чи Протестантську церкву, ніхто його не запрошував. Він запрошений державною владою.

І те, що зустрічав його сьогодні в аеропорту не президент, а лідер опозиції Віктор Янукович говорить про виключно політичний підтекст цього візиту, який розпочався, я думаю, й буде продовжуватися як підтримка певного кандидата на президентські вибори в Україні.

- Тут починається вже чиста політика, тому що кандидатів в Партії регіонів два. Пані Богословська так само…


Інна Богословська: Я не маю зараз жодного відношення до Партії регіонів. Тому прошу бути коректним.

- Ну, у фракції Партії регіонів.

Інна Богословська: Я не є членом фракції Партії регіонів, я є позафракційна.

Дякую Вам в тому, що Ви це почули сьогодні.

- Це вже далі цікаво було б не сьогодні обговорювати, тому що як там з виходом з фракції, з депутатством…

Інна Богословська: Я виключена з фракції, тому я є абсолютно легітимним депутатом. Я не вийшла сама, а виключена з фракції Партії регіонів.

Але я зараз абсолютно не сприймаю того, що говорив шановний мій співгромадянин. Абсолютно є нормальним, що приїхав до країни патріарх тих православних, які є віруючими УПЦ.

Я сьогодні можу сказати тільки, що мене як православну дуже засмутило те, що я побачила на біг-родів і на сіті-лайтах пана Філарета, де він вдвічі більший, ніж храм, на фоні якого він стоїть, і головою він вдвічі вищий, ніж храм. Це порушення всіх абсолютно церковних канонів…

Дмитро Степовик: Це символ. Символ, що він більший, бо він – наш патріарх.

Інна Богословська: Це є православні і взагалі християнські канони, де на будь-якому зображенні людина, а тим паче священик не може стояти вище і бути більшим, ніж символ віри.

Дмитро Степовик: Такого канону немає. Я Вам кажу як професор-богослов. Хоч в мене прізвище не «Богословський», але я богослов за освітою.

- Я б хотіла все-таки поговорити про те, що доброго нам буде від візиту, і чи реально нам створити єдину помісну церкву?


Інна Богословська: Що доброго буде від візиту? Якщо хоча б декілька тисяч людей відчують під час служби Божої те, що відчула сьогодні я, я впевнена, що це буде головним добром від цього візиту. Тому що ті спекуляції і той мордобій, які є сьогодні навколо православ’я в Україні, це просто сором, наш національний сором.

Інна Богословська
І те, що люди замість того, щоб казати про дійсно віру, про вміння прощати, про вміння вибачати, про вміння любити, про вміння молитися, зараз за будь-яких умов чіпляються за будь-який привід, щоб знову гонорово показати свою відокремленість від світу, від правди, від честі. Це не є нормальним. І це ображає будь-якого віруючого.

І якщо Ви спуститеся до людей…

І, до речі, я Вам дуже рекомендую подивитися соціологічні дослідження, які зробила компанія Євгена Копатько. Я мала честь їх подивитися. Це дуже цікава, дуже велика робота щодо православних, католицьких й інших вподобань людей, як вони взагалі себе ідентифікують, до якої віри чи конфесії вони належать, як вони відносяться до помісної церкви і так далі, і так далі. І там ви побачите, що наші священики замість того, щоб займатися душами займаються тілами, займаються суєтністю людською. Це не є нормальним.

- На жаль, це абсолютна правда.

Інна Богословська: І сьогодні мені дуже сподобалося те, що фактично патріарх всіх закликав займатися душами людськими, займатися вірою. І жодних натяків навіть на політику не було.

- Мене особисто стривожило одне слово в його мові, коли він молився Володимиру, він сказав: «Наш народ». Кого він мав на увазі?

Інна Богословська: Так, наш народ так і є. Що відрізняє народ? Це єдність історії, єдність мови, єдність культурної традиції. Це слов’янський народ. Це так воно і є. Ми звемося «східні слов’яни»…

- Це під питанням що називається.

Інна Богословська: Він не сказав, що «наша країна». Я думала, що це буде.

І, до речі, я стояла в напрузі, я чекала, чи будуть сказані слова, які повинні бути сказані. І ось вони були сказані...

Нічого про те, що кажуть, що це політичний візит, сьогодні під час служби і вранці, і під час служби в Лаврі не було. Це дуже сильна духовна служба, це дуже сильний духовний акт...

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)
  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

XS
SM
MD
LG