Доступність посилання

ТОП новини

Патріарх РПЦ Кирило: «Київ – наш спільний Єрусалим»


Патріарха Московського та всієї Русі Кирило благословляє віруючих під час служби в Києві, 27 липня 2009 року
Патріарха Московського та всієї Русі Кирило благословляє віруючих під час служби в Києві, 27 липня 2009 року

Київ – Сьогодні – перший день візиту в Україну Святішого Патріарха Московського та всієї Русі Кирила. Під вечір у Печерській Лаврі розпочалася всеношна служба за його участю. А вранці владика провів молебень на Володимирській гірці, поклав квіти до пам’ятника князю Володимиру і взяв участь у засіданні Священного Синоду. Також Патріарх Кирило зустрівся з Президентом України Віктором Ющенком. Разом вони поклали квіти до пам’ятника жертвам Голодомору.

Неспокійна внутрішня ситуація в українській політиці далась взнаки і під час зустрічі у Києві Патріарха Московського та всієї Русі Кирила. З самого ранку владику, що їхав із аеропорту на Володимирську гірку, зустрічали кілька десятків молодих людей з прапорами УНА-УНСО. Вони вигукують антиросійські гасла та тримають плакати з написами: «Геть московського попа, геть колонізатора».
Протест ультра-націоналістів біля Володимирської гірки


Втім, протестувальники виглядали невеличким гуртом на фоні вірян, яких зібралось тут близько тисячі. Діти і дорослі, монахи та священики, створивши живий ланцюг, очікували на Патріарха Кирила на Володимирській гірці, уздовж прилеглих вулиць, на пагорбі над Дніпром – навколо пам’ятника князю Володимиру.

Патріарх Московський та всієї Русі Кирило з’явився у супроводі архієреїв і священнослужителів Московського патріархату. Владику зустріли діти з голубами в руках. Голуб у християнстві є символом Святого Духа. Для дітлахів бути присутнім на зустрічі з Патріархом – це подарунок за перемогу в конкурсі TV-star.

«Звідси пішла віра православна»

Православні чекали від Патріарха заклику до єдності. На їхніх плакатах – російськомовні написи: «Братские народы – единая церковь! В Украины – один патриарх – Кирилл».

Віряни чекають на прибуття Патріарха
Місце Володимирську гірку для служби Божої вибрали не випадково, наголосив патріарх РПЦ Кирило. «У хрещенні я – Володимир, у монашестві – Кирило. Я особливі зараз маю почуття, біля цього пам’ятника, біля місця, де хрестився наш народ, де почалась тисячолітня історія православної Русі. Київ – наш спільний Єрусалим, звідси пішла віра православна. Звісно, що першою думкою, яка в мене виникла після обрання на патріарший престол, була думка відвідати святу Київську землю, поклонитись князю Володимиру і помолитись до нього за нашу Церву і за наш народ», – сказав предстоятель РПЦ.

Молились із православними представники інших церков та українські політики. Зокрема, Апостольський нунцій в Україні, архієпископ Католицької Церкви Іван Юркович, архієпископ Вірменської Церкви Григоріс Буніатян, на службі також був присутній лідер української опозиції в парламенті Віктор Янукович.

Неполітичний візит?

На питання, чи зустрінеться предстоятель РПЦ з представниками УПЦ КП, владика Кирило відповів, що таке прохання отримав, втім ще не вирішив, як на нього відповісти. Не знає патріарх також, як коментувати питання Голодомору. Він відмовився задовольнити цікавість журналістів і прокоментувати, чому президент Росії Дмитро Медведєв проігнорував запрошення відвідати меморіал жертвам Голодомору, а лідер православ’я вирішив все ж покласти квіти до цього пам’ятника.

Загалом предстоятель РПЦ наголошує, що його візит носить пастирський характер, не політичний. Напередодні релігійні лідери України (представники УПЦ Київського патріархату та Української греко-католицької церкви) застерегли патріарха від політичних заяв.

Як козаки Патріарха зустрічали

Сутичка активістів УНА-УНСО та російського козацтва
Не обійшлося сьогодні без провокацій. Напередодні приїзду Патріарха поблизу Володимирської гірки відбулась сутичка активістів УНА-УНСО та російського козацтва. Правоохоронцям вдалось швидко загасити конфлікт. Втім, після молебню, коли процесія вирушила хресною ходою до Печерської Лаври, невгамовні активісти УНА-УНСО зустріли вірян та намагались облити їх водою. Тут знову ж таки спрацювали оперативно спецслужби, сутички вдалось уникнути. Загалом порядок на вулицях Києва під час візиту лідера РПЦ охороняють майже 6 тисяч правоохоронців.

Візит Патріарха Кирила до України триватиме 10 днів. Крім Києва, він має намір відвідати, зокрема, Донеччину, Крим, Волинь. Владика проведе п’ять божественних літургій, відвідає три лаври, поклониться стародавнім святиням.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG