Доступність посилання

ТОП новини

Російські вояки і дипломати мають різну позицію щодо ракет ЧФ на вулицях Севастополя?


Під час затримання автотранспорту Чорноморського флоту Росії з ракетами, Севастополь, 21 липня 2009 р.
Під час затримання автотранспорту Чорноморського флоту Росії з ракетами, Севастополь, 21 липня 2009 р.

Севастополь – У неділю в Севастополі, коли тут відзначали День Військово-морського флоту Росії, головнокомандувач останнього адмірал Володимир Висоцький офіційно визнав, що російські військові з порушеннями міжурядових угод транспортували Севастополем крилаті ракети. 8, 21 і 23 липня українські правоохоронні органи тричі затримували в Севастополі автотранспорт Чорноморського флоту Росії з вибухонебезпечним вантажем, який перевозився без будь-яких дозвільних документів, без узгодження з місцевою владою і без необхідних заходів безпеки.

Минулого тижня офіційний представник МЗС Росії Андрій Нестеренко заявив у Москві, що під час перевезення російськими військовослужбовцями ракет у Севастополі, не було порушено угоду про статус і умови перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України, а тому заяви української сторони в російському зовнішньополітичному відомстві «викликали подив». За словами дипломата, перевезення боєприпасів, які належать російському флоту, було «традиційною дією» з їхньої передислокації з одного об’єкту ЧФ у Севастополі на іншій, мовляв, ніяких нових дій російські військові не здійснювали.

Але головнокомандувач ВМФ Росії адмірал Володимир Висоцький у неділю в Севастополі визнав, що з боку Чорноморського флоту РФ таки були порушення «деяких позицій» міжурядової угоди. Він уточнив, що ці порушення були пов’язані з неправильним оформленням документів при транспортуванні небезпечних вантажів. За його словами, по закінченні свят, уже в понеділок, група офіцерів Головного командування ВМФ Російської Федерації розпочне розслідування цієї ситуації. Якщо виявлять винних осіб, то вони будуть «серйозно» покарані, заявив адмірал.

Чи хтось дезінформував офіційну Москву?

Спостерігачі переважно вважають згадані інциденти самодіяльністю командування Чорноморського флоту Росії, котре таким чином «набиває собі ціну» і намагається зупинити масові скорочення військовослужбовців і цивільного персоналу, які за наказом міністра оборони Російської Федерації тривають від кінця минулого року. Директор Севастопольського аналітичного центру з питань безпеки у Чорному морі «Номос» Сергій Кулик в інтерв’ю Радіо Свобода припустив, що командування Чорноморського флоту Росії надсилало до МЗС Російської Федерації неточну інформацію, дезінформуючи Москві і вигороджуючи таким чином себе. Тоді як адмірал Висоцький, як фахівець, швидко розібрався у ситуації.

Інший севастопольський військовий експерт, який просив не називати його ім’я, уточнив, що вся інформація від командування Чорноморського флоту до МЗС Російської Федерації йшла через радника Посольства Росії в Україні Володимира Лисенка. Останній, за неофіційною інформацією, на прохання української сторони завершив свою роботу в Києві й у вівторок має виїхати до Москви. До речі, Володимир Лисенко після першого інциденту з ракетами заявив, що не відомо, чи були в ракетовозах власне ракети. За його даними, співробітники ДАІ склали протокол лише через порушення правил перевезення великогабаритних вантажів. А на фотографіях, оприлюднених в тому числі на інтернет-сайті Радіо Свобода, ракет не видно, сказав російський дипломат.

(Севастополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

XS
SM
MD
LG