Доступність посилання

ТОП новини

Гривня продовжує політ


Курс обміну валют в одному з обмінників на Хрещатику, 27 липня 2009 р.
Курс обміну валют в одному з обмінників на Хрещатику, 27 липня 2009 р.

Київ – Сьогодні Рада директорів Міжнародного валютного фонду розглядає питання про виділення Україні третього траншу кредиту stand-by. Між тим, курс гривні на міжбанку, а відповідно і в обмінних пунктах, продовжує падати. Нині долар уже перевищив позначку у 8 гривень. У чому причина чергової девальвації гривні і чи допоможе кредит МВФ стабілізувати національну валюту?

Третя черга позики від Міжнародного валютного фонду становить 3,3 мільярда доларів. У листі, якого Президент Віктор Ющенко, Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко та Голова НБУ Володимир Стельмах направили МВФ, йдеться, що вся сума траншу має бути спрямована на покриття дефіциту держбюджету.

За словами заступника голови парламентського комітету з питань економічної політики, бютівця Ігоря Єреська, гроші МВФ, серед іншого, підуть на погашення державних боргів.

«Цей кредит дасть можливість розрахуватися по багатьох боргових зобов’язаннях, термін виплати яких наступає у серпні чи вересні, дасть можливість стабілізувати деякі фінансові рахунки «Нафтрогазу», стабілізувати український стабілізаційний фонд», – зазначає представник БЮТ.

МВФ гривні не допоможе?

Що ж стосується стабілізації гривні, то, як зазначає Ігор Єресько, кредит МВФ є лише одним із факторів. «Кредит МВФ – це лише один з факторів, який сприяє стабілізації української валюти, – каже він. – Річ у тім, що цей кредит не йде на споживчий ринок безпосередньо».

Кредит МВФ допоможе стабілізувати валютний ринок, лише якщо він буде спрямований за прямим призначенням, зазначає регіоналка Ірина Акімова, яка також є заступником парламентського комітету з питань економічної політики. «Якщо він (кредит) буде використаний за прямим призначенням, тобто, для підтримки платіжного балансу та реструктуризації банківського сектора, то у деякій мірі він допоможе стабілізувати і обмінний курс», – зауважила Акімова.

Але, на курс гривні впливатимуть і інші фактори, зазначає Ірина Акімова. Зокрема, ціни на газ та проблеми у банківському секторі.

Гривня падає через паніку

Якщо кредит МВФ і вплине на валютний ринок, то лише у короткостроковій перспективі, говорить радник голови правління одного з комерційних банків Олександр Охріменко. Об’єктивних підстав для девальвації гривні, за словами експерта, сьогодні немає, а головна причина, яка штовхає українську валюту в яму – це високі інфляційні очікування населення.

«Немає важливих економічних причин. Зумовлене це підвищення лише панічними настроями населення, лише крайнім ступенем недовіри до української валюти. Курс національної валюти в Україні живе своїм життям, і більше залежить від інфляційних очікувань, ніж від короткострокових заходів економічної політики», – підсумовує експерт.

Для підтримки готівкової гривні Національний банк вирішив продати 100 мільйонів доларів. А Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко в одному із останніх інтерв’ю критикувала політику НБУ. За її словами, сьогодні об’єктивний курс має становити від 6 до 6,50 гривень за долар.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG