Доступність посилання

ТОП новини

Швейцарські вчені вперше оприлюднили медичні дані отруєння Віктора Ющенка (європейська преса)


Прага – Деякі європейські газети пишуть про оприлюднення групою швейцарських учених в британському науковому журналі медичного дослідження речовини, якою був отруєний 2004 року Віктор Ющенко – тодішній кандидат на Президента. В газетах також продовжують обговорювати приватизаційні плани українського уряду Юлії Тимошенко, де наводяться факти конкретних приватизаційних пакетів, запланованих на осінь цього року і критика цих планів представниками опозиції.

Швейцарська «Нойє Цюрхер Цайтунґ» інформує, що через 5 років після отруєння нинішнього Президента України Віктора Ющенка швейцарські вчені запропонували результати свого медичного дослідження британському галузевому журналу «Ленсіт».

Група медиків під керівництвом швейцарця Жана Сора в рамках дослідницької установи «Емпа» прийшла до висновку, що доза лабораторно виготовленого високотоксичного діоксину, яка потрапила у шлунок Віктора Ющенка невипадково, перевищувала допустиму норму у 50 тисяч разів. Лише збіг обставин не призвів до смерті нинішнього Президента України.

Автори дослідження стверджують також, що за три роки після отруєння вдалося вивести з організму Ющенка до 60 відсотків цієї смертельної отрути.

Йдеться також про те, що лише через 3 місяці лікарі довідалися про те, що мова йде про отруєння лабораторно виготовленим діоксином.

«Нойє Цюрхер Цайтунґ» також інформує на основі цього дослідження, що Вікторові Ющенкові зробили загалом 25 операцій в Женеві та інших клініках. Газета відзначає, що особу, відповідальну за отруєння Президента України, досі не виявили, і в Києві часто стверджують, що сліди ведуть в Росію, бо Ющенко на виборах 2004 року протистояв підтримуваному Москвою претенденту.

Московська «Нєзавісімая Ґазета» вважає, що український прем’єр Юлія Тимошенко «шукає джерела для латання соціальних дір» і планує на вересень велику приватизацію. Йдеться не лише про продаж Одеського припортового заводу, а й про контрольні пакети 15 обласних енергорозподільних компаній (обленерго). Досі, як інформує «Нєзавісімая Ґазета», «приватизація в Україні фактично була заблокована через суперечності між Президентом і Прем’єр-міністром». Нині ж Президент схвалив приватизацію ОПЗ і нічого поки що не заперечив щодо 15 обленерго.

Газета також наводить оцінки експертів, які вважають, що восени першими претендентами на участь в аукціонах будуть Росія та Лівія, але сумніваються, чи вдасться таким чином якось допомогти бюджетові, бо ціни на приватизацію згаданих об’єктів є низькими через високі інвестиційні ризики в Україні.

«Нєзавсімая Ґазета» також цитує представників опозиції, які вважають, що таким приватизаційним шляхом Юлія Тимошенко хоч лише «будь-яким способом протриматися до виборів, знаходячи будь-які джерела фінансування соціальних програм, які дозволять Прем’єр-міністру стати Президентом».

(Прага - Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG