Доступність посилання

ТОП новини

Парламент подолав обидва вето Ющенка


Київ – Верховна Рада подолала обидва вето Президента Віктора Ющенка на позачерговому засіданні у п’ятницю. Тим, хто не поділяв позицію глави держави стосовно закону про президентські вибори, а також змін у бюджеті щодо фінансування підготовки Євро-2012, вдалося зібрати понад дві третини голосів. Хоча для узгодження розбіжностей між двома найбільшими фракціями, БЮТ і Партії регіонів, довелося витратити цілий день і провести позачергове засідання уряду.

Каменем спотикання виявився закон щодо коштів на підготовку до чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Депутати від Партії регіонів на початку позачергової сесії не погодилися із запропонованим урядом переліком об’єктів чемпіонату, на які слід виділити кошти. За словами цих парламентарів, у переліку є об’єкти, що не мають жодного стосунку до Євро-2012. Депутати від проурядового блоку БЮТ із таким твердженням не погоджувалися.

Позачергово зібрався і уряд


Зрештою Кабмін пішов на компроміс – Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко скликала позачергове засідання уряду. Про це повідомив перший віце-спікер парламенту Олександр Лавринович. Кабмін скасував свою попередню постанову про фінансування Євро-2012. Після цього були зняті всі перешкоди на шляху до подолання обох вето Президента Ющенка – як щодо коштів для футбольної першості, так і закону про президентські вибори. Спочатку відхилили перше вето – рішення набрало 384 голоси, які надали парламентарі Партії регіонів та БЮТ, а також представники комуністів, Блоку Литвина і 20 депутатів від НУНС.
Закон про фінансування Євро-2012 за рахунок коштів Нацбанку Президентові скасувати не вдалося і НБУ має виділити 10 мільярдів гривень.

Депутат від БЮТ Олег Ляшко не вважає це надто великою сумою. «Влиті в економіку 10 мільярдів, при бюджеті України, при її ВВП, це ж мізер», – каже він.

Тепер слово за Конституційним Судом?

За подолання другого вето – на виборчий закон – проголосували 325 депутатів. Він надає всім кандидатам на президентське крісло право формувати виборчі комісії. Раніше це було прерогативою партій, представлених у чинному скликанні Верховної Ради. Серед інших змін – збільшення грошової застави, яку має внести кожен кандидат для участі у перегонах: із півмільйона гривень до двох із половиною мільйона. Прихильники позиції Президента Віктора Ющенка переконують: закон створює нерівні можливості для представництва кандидатів у дільничних комісіях, а також унеможливлює судове оскарження результатів виборів. Натомість депутат від Партії регіонів Олена Лукаш наполягає: нововведення сприятимуть об’єктивному волевиявленню виборців.

«Ми подолали вето на обидва закони, – зазначає Лукаш. – Перший закон дозволив розблокувати процедури фінансування Євро-2012. А другий не дозволить проводити вибори в Україні за законом 2004 року. Основні його норми, які викликали найбільші зауваження експертів (про відкріпні, про голосування без консульського обліку), скасовані або змінені».

Представники Президента зазначають, що після відхилення вето на виборчий закон Віктор Ющенко звернеться до Конституційного Суду.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG