Доступність посилання

ТОП новини

«Автоконфіскація». Відповідальність за несплачені штрафи


Якщо водій злісно ухиляється від сплати штрафів за порушення правил дорожнього руху, у нього тепер можуть відібрати авто. Державна виконавча служба може видати постанову про арешт машини і вилучені автівки потраплять на штрафмайданчик до погашення боргу.

В боргу не лишайтесь!

Державна виконавча служба у Дніпропетровській області видає постанови на арешт машин водіїв-боржників ще з серпня. За словами інспекторів ДАІ, вилучення машини – це вимушений захід для тих водіїв, які систематично порушували правила дорожнього руху, а потім багато разів ухилялись від сплати штрафів. У злісних неплатників – по 5, а то й по 10-12 тисяч гривень знехтуваних санкцій. Детальніше про те, як борються з ними на Дніпропетровщині, розповідає місцева кореспондентка Радіо «Свобода» Юлія Рацибарська.

«У списку ДАІ – понад 50 авто. Їхні водії порушили правила дорожнього руху на суму понад 200 тисяч гривень. Інспектори, які займаються вилученняммашин, упевнені в законності своїх дій. Вони переконані: «листи щастя» - для сплати штрафів, які водії отримують поштою, - метод недієвий. Тільки офіційна постанова на арешт майна може подіяти на безвідповідальних.

Старший інспектор Олександр Скітенко показує цілу пачку приписів на штрафи, які не сплатили: «Порушення правил обгону, порушення швидкісного режиму, безліч інших», – перераховує він.

Власниця авто, яка назвалась Тетяною, кермувала у нетверезому стані. Штраф у 6 тисяч гривень не платить принципово, відтак опинилася у «чорному списку» на вилучення транспортного засобу. Тетяна обурена. «Коли держава буде платити мені зарплату, тоді я буду виплачувати штрафи»,– запевняє вона.

Повернути конфісковане майно власник зможе лише тоді, коли надасть квитанцію про сплату штрафу. Але одним штрафом не обійдешся. Неплатникам доводиться платити за перевезення автомобіля на евакуаторі, а це по 10 гривень за кілометр. Штрафмайданчик також не безкоштовний».

Забезпечення сплати штрафів

В Україні досі немає дієвого механізму притягнення до відповідальності злісних боржників, зазначає заступник начальника Департаменту ДАІ МВС України Сергій Будник. Тому доводиться йти на такі кроки і вилучати у водіїв машини. Однак така перспектива загрожує лише тим автолюбителям, у яких назбиралося 10 і більше проігнорованих санкцій. «Відсоток сплати штрафів сьогодні не задовольняє нас, він складає 55%. Зараз немає дієвого механізму притягнення до відповідальності порушників ПДР у разі порушення та несплати 2 і більше разів. Адже зміни до законів щодо нарахувань штрафних балів не були внесені. Тож для того, щоб забезпечити сплату штрафів, така робота і організовується разом із Державною виконавчою службою Міністерства юстиції України».

Машини злісних неплатників штрафів не лише ставитимуть на штрафмайданчик до погашення боргу. Головний міліціонер країни Юрій Луценко наголосив, що «спільно з виконавчою службою співробітники ДАІ вилучатимуть авто і виставлятимуть його на продаж, щоб компенсувати несплату штрафів». Про механізм такого продажу розповів заступник начальника Департаменту ДАІ Сергій Будник. «Згідно з Законом «Про виконавче впровадження», Державна виконавча служба виносить відповідну постанову, де дає право на добровільне погашення заборгованості, і в разі відсутності дій порушника виноситься постанова про примусове погашення. Потім здійснюється оцінка цього майна (стаття 57 Закону «Про виконавче впровадження») та його реалізація (стаття 61 цього ж Закону).

Правовий аспект

Ніяких порушень закону в тому, що у злісних неплатників штрафів відбиратимуть авто і ставитимуть його на штрафмайданчик до погашення боргу, немає. У цьому переконаний Сергій Будник. Водночас він проти вживання слів «конфіскація» або «вилучення» у таких випадках. «Тут ідеться не про вилучення, а про затримання. Відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення, вилученим може бути предмет, який став знаряддям або був безпосереднім об’єктом вчинення адміністративного правопорушення. Є передбачений Законом «Про виконавче впровадження» механізм реалізації майна будь-якого боржника. Порядок прописаний, тому я думаю, що це є досить дієвий механізм реалізації принципу незворотності покарання».

Те, що ДАІ вирішило затримувати машини у тих водіїв, які не сплатили 10 і більше штрафів, законам дійсно не суперечить, констатує юрист Сергій Власенко. Однак це не означає, що в таких випадках співробітники ДАІ завжди будуть праві. «Відповідно до змін, які внесені в Кодекс про адміністративні правопорушення і в правила дорожнього руху, такий механізм передбачений. Але з кожним конкретним випадком треба розбиратися окремо», – говорить Власенко. У водіїв вилучених машин є всі можливості оскаржити дії держвиконавців, це цілком реально, запевняє він. «Треба звернутися до відповідного суду за місцем свого проживання і оскаржувати такі дії», – пояснює він.

Юристи також зазначають: якщо водій вскочив у таку халепу, йому варто вимагати свідків і копію постанови про відкриття виконавчого провадження. З цими документами, якщо є бажання, можна йти до суду.

Загроза вилучення авто може стимулювати лише незаможних боржників, переконаний Сергій Матусяк, головний редактор тижневика «Автоцентр». Якщо в людини грошей обмаль, вона не ризикне порушувати правила дорожнього руху надалі. Однак для багатих водіїв це не такий уже й суттєвий аргумент. «Статистика говорить, що кількість ДТП дійсно зменшилася, люди дійсно почали користуватися ременями безпеки, чого раніше не було. Тож збільшення штрафів мало свої результати. Щодо вилучення авто, то такі заходи вплинуть більше на незаможних. Саме вони задумуються про те, що треба їздити за правилами або не їздити взагалі».

За офіційними даними, у першому півріччі нинішнього року українські водії заплатили майже півмільярда гривень штрафів. Ці кошти поділили порівну між держбюджетом і місцевими бюджетами.


Чи підтримуєте Ви вилучення авто у боржників?
Юрій: Зараз такі штрафи, що їх просто не можна виплачувати! Не можна відбирати машини і продавати їх!
Олексій: Це ж порушення права власності! Як вони збираються це робити? Хоча штрафи, звичайно, треба сплачувати, або ж їздити за правилами.
Костянтин: Я намагаюся правил не порушувати, але якщо приходять штрафи, то одразу їх і сплачую.
Олександр: Я проти! Це дідусь, який купив за радянських часів «Запорожець«, має його віддавати? Не знаю, що це вони таке придумали!
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG