Доступність посилання

ТОП новини

«Група двадцяти»: як подолати й більше не допустити кризу


США -- Президент Франції Ніколя Саркозі, прем'єр-міністр Великобританії Гордон Браун та президента США Барак Обама на саміті G-20 у Пітсбурзі, 25 вересня 2009 року.
США -- Президент Франції Ніколя Саркозі, прем'єр-міністр Великобританії Гордон Браун та президента США Барак Обама на саміті G-20 у Пітсбурзі, 25 вересня 2009 року.

Нью-Йорк – У Піттсбурзі в американському штаті Пенсильванія закінчується дводенна нарада лідерів країн «Групи двадцяти», до якої входять найбільші економічні потуги світу. На порядку денному наради – обговорення міжнародного економічного співробітництва для прискорення виходу з глобальної кризи з тим, щоб урахувати помилки минулого й не допустити повторення у майбутньому.

Учасники саміту погодилися в принципі впровадити суворіші правила діяльності банківських структур, включно з обмеженням заробітків і фінансових бонусів для керівників банківських фірм. Як заявив міністр фінансів США Тімоті Ґайтнер, головна мета саміту – «досягти єдності щодо встановлення значно суворіших стандартів для всіх наших фінансових систем».

«Ми не можемо, подолавши економічну кризу, найбільшу від часів Великої депресії, залишити незмінними трагічно вразливі місця, які спричинили цю кризу», – наголосив американський міністр.

Президент США Барак Обама намагався переконати «Групу двадцяти» відмовитися від урядових субсидій, які заохочують використання таких різновидів палива, як вугілля й нафта, бо це сприяє потеплінню глобального клімату. Однак Індія й Китай не погоджуються.

Зате всі учасники саміту погодилися на тому, що економічні наради «Групи двадцяти» замінять дотеперішній формат «Групи восьми» індустріальних держав, яка протягом понад трьох десятиріч на щорічних самітах визначала курс світової економіки. Відтак «Група восьми» – США, Велика Британія, Канада, Японія, Німеччина, Італія, Франція і Росія – залишається, але надалі обговорюватиме на самітах виключно проблеми безпеки.

Одна з проблем безпеки – безпека самого саміту


Нарада у Піттсбурзі відбувається в обстановці посиленої охорони. До міста прибули загони Національної гвардії США, які разом із поліцією оточили периметр будівлі центру, де відбувається саміт. Вони тримають за бар’єрами юрби анархістів та інших радикалів лівого напрямку.

Ті, щоправда, спромоглися розбити декілька магазинних вітрин і жбурляли камінням у поліцейських, але їх стримували за допомогою сльозогінного газу і так званих звукових гармат. Ці гармати розганяють демонстрантів високочастотними пострілами, які спричиняють різкий біль у слуховому апараті людини.

Повітряний простір над Піттсбургом обмежений. Небо патрулюють поліцейські гелікоптери. Річки ж – а їх там чотири – стережуть катери берегової охорони.

Саміт закінчується у п’ятницю публікацією спільного комюніке. Документ, щоправда, не матиме обов’язкової сили.

(Нью-Йорк – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG