Доступність посилання

ТОП новини

Росія щодо України: різна тактика єдиної стратегії


Тимчасовий виконувач обов’язків міністра закордонних справ України Володимир Хандогій (справа) і міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров під час переговорів у Харкові, 7 жовтня 2009 р.
Тимчасовий виконувач обов’язків міністра закордонних справ України Володимир Хандогій (справа) і міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров під час переговорів у Харкові, 7 жовтня 2009 р.

Київ – Російська сторона поки не підтвердила можливість двосторонньої зустрічі президентів Ющенка та Медведєва на саміті СНД у Кишиневі 9 жовтня. І це на тлі заяви міністра закордонних справ Російської Федерації Сергія Лаврова у Харкові про те, що Росія й Україна домовилися працювати «на принципах добросусідства та взаємної вигоди». Що ж означають розбіжності у поведінці чільних російських політиків?

Зустріч очільників зовнішньополітичних відомств Росії та України, що пройшла 6-7 жовтня у Харкові, є позитивним кроком у «налагодженні прагматичних відносин» двох країн. Про це недвозначно заявив голова МЗС Росії Сергій Лавров.

Усі висловлювання голови зовнішньополітичного відомства Російської Федерації, на думку експертів, були конструктивними та доброзичливими.

Сергій Лавров навіть повідомив, що новий посол Росії в Україні Михайло Зурабов вже готується їхати до Києва. Але натомість із Москви блискавично надійшло повідомлення прес-служби Дмитра Медведєва, що «поки що все залишається у тому вигляді, в якому залишається». Тобто «посол буде відправлений, коли ми вважатимемо, що є шанс до зміни відносин, поки що посол залишається в Москві», як раніше наголошувала прес-секретар президента Росії Наталя Тімакова.

Так само відкритим залишилося питання можливої зустрічі президентів України та Росії на саміті СНД 9 жовтня у Кишиневі.

Не «перезавантаження», а пошук

Тимчасовий виконувач обов’язків міністра закордонних справ України Володимир Хандогій, підсумовуючи результати зустрічі зі своїм російським колегою Сергієм Лавровим, зазначив, що термін «перезавантаження» щодо українсько-російських стосунків використовувати не слід. Мова йде про пошук «взаємовигідної співпраці».

«Наші відносини мають динамічно розвиватися, але ми не будемо використовувати термін, що характеризує інші відносини», – сказав Володимир Хандогій, маючи на увазі новий рівень взаємин між Росією та США.

Різні підходи Медведєва і Путіна

Ніякого «перезавантаження» й справді не відбувається, вважає провідний експерт із міжнародних питань, колишній заступник міністра закордонних справ України Олександр Чалий.

Між президентом і прем’єр-міністром Росії існують різні погляди на розвиток співпраці з Україною в конкретних сферах. Ми бачимо це у «газових відносинах», а також у самій стилістиці контактів на вищому рівні», сказав Радіо Свобода Олександр Чалий.

На його думку, Україні варто максимально використовувати можливість «позитивного просування» там, де це можна робити, й «розумно й збалансовано нейтралізовувати ті центри сил, які негативно налаштовані проти України».

Олександр Чалий каже, що контакти між урядами України та Росії мають позитивну динаміку і що це підтвердить й зустріч Тимошенко та Путіна у Ялті, на саміті керівників урядів країн СНД.

Тактика різна – стратегія єдина


Російський політолог Станіслав Бєлковський наголошує, що «не варто робити ставку навіть на ці розбіжності у заявах. Стратегія у Росії щодо Україна – одна.

«Україна більше не сприймається як важливий геполітичний партнер Росії; по-друге, Росія має в Україні суто економічні інтереси, що відображають інтереси великого капіталу; по-третє, Росія готова працювати з будь-яким майбутнім президентом, який буде забезпечувати реалізацію прагматичних інтересів українського капіталу», – зазначає Станіслав Бєлковський.

Зі свого боку, українські експерти радять використовувати усі можливості задля забезпечення суто українських економічних та геополітичних інтересів.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG