Доступність посилання

ТОП новини

Наміри президента Вірменії відновити відносини з Туреччиною наражаються на опір


Вірмени в Лівані демонстрували проти зближення з Туреччиною під час візиту президента Вірменії Сержа Сарґсяна до Бейрута. 6 жовтня 2009 р.
Вірмени в Лівані демонстрували проти зближення з Туреччиною під час візиту президента Вірменії Сержа Сарґсяна до Бейрута. 6 жовтня 2009 р.

Прага – У суботу, 10 жовтня, Вірменія має укласти історичну угоду з Туреччиною про відновлення відносин. Таку домовленість мають підписати міністри закордонних справ обох держав у швейцарському Цюріху. Але більшість представників вірменської діаспори називає таку політику президента Сержа Сарґсяна зрадою.

Під звуки патріотичної пісні про історичну битву з турками, представники вірменської діаспори пікетують будівлю Міністерства закордонних справ у Єревані. Серед учасників протесту – Нашан Аємян, який повернувся до Вірменії зі Сполучених Штатів Америки наприкінці 1990-х років. Він обурений намірами президента Сержа Сарґсяна відновити дипломатичні відносини між Єреваном та Анкарою і відкрити вірменський кордон з Туреччиною після 16 років блокади.

«Він намагається переконати всіх, що все гаразд. Але ми знаємо турків впродовж останніх 800 років. Мир – добра справа. Але ми миримося з ким? Зі злочинцями, які вбивали моїх предків?», – каже Нашан Аємян.

Нині президент Вірменії робить останні спроби переконати своїх співвітчизників за кордоном у зворотньому. Задля цього Серж Сарґсян вирушив до Франції, Сполучених Штатів, Лівану і Росії. Але там його погляди не розділяють.

Голос діаспори потужний

Представники діаспори з болем нагадують про те, що турки причетні до вбивства півтора мільйона вірмен у 1915 році. Офіційна Анкара відмовляється називати ці події геноцидом, та й таку кількість загиблих називає завищеною. Є побоювання, що відновлення відносин за таких обставин означатиме принизливу капітуляцію перед давнім ворогом.

За межами Вірменії живе п’ять мільйонів сімсот тисяч вірмен, майже вдвічі більше, ніж на Батьківщині. Голос діаспори потужний і вплив серйозний. Це і грошові перекази додому, й інвестиції.

Але цього разу оглядачі вважають, що діаспорі не вдасться зірвати поліпшення вірменсько-турецьких відносин, такий широкий міжнародний розголос здобула ця справа.

До президента Вірменії Сержа Сарґсяна вже телефонував його американський колега Барак Обама, щоб привітати нормалізацію відносин з Анкарою. За виступають також Європейський Союз і Росія.

Результати опитування громадської думки у Вірменії наразі не відомі, але оглядачі вважають, що, на відміну від представників діаспори, чимало пересічних вірмен уже готові до діалогу з турками. Тим паче через віру, що торгівля з Туреччною допоможе оживити зубожілу вірменську економіку. 24-річний Вашаґ Ґалстян, перехожий у Єревані, пояснює свою думку Радіо Свобода: «Я вважаю, що відкриття кордону піде нам на користь. Не варто забувати про минуле, але треба його переосмислити, жити в мирі і рухатися далі».

Офіційні Анкара і Єреван наразі збираються оминути болючу тему масового вбивства вірмен майже століття тому. Дипломати обіцяють створити спільну комісію, щоб вивчити причини кровопролиття.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG