Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко розраховує на визнання Голодомору в ПАРЄ


Президент України Віктор Ющенко під час зустрічі з доповідачем ПАРЄ з проблематики Голодомору та масового голоду на територіїі колишнього СРСР, віце-президентом ПАРЄ Мевлютом Чавушоглу. Київ, 21 жовтня 2009 р.
Президент України Віктор Ющенко під час зустрічі з доповідачем ПАРЄ з проблематики Голодомору та масового голоду на територіїі колишнього СРСР, віце-президентом ПАРЄ Мевлютом Чавушоглу. Київ, 21 жовтня 2009 р.

Президент Віктор Ющенко сподівається на ухвалення Парламентською асамблеєю Ради Європи рішення щодо Голодомору 1932-33 років в Україні. Про це глава держави сказав під час зустрічі з віце-президентом ПАРЄ, доповідачем ПАРЄ з проблематики Голодомору й масового голоду на території колишнього СРСР Мевлютом Чавушоглу.

«Ми покладаємо велику надію на Парламентську асамблею Ради Європи, де в рамках вашої доповіді буде винесене це питання на розгляд, і я впевнений, ми одержимо ту відповідь, якої чекає не тільки український народ, але й все людство», – сказав Ющенко.

Президент висловився за політичний діалог на тему Голодомору й пообіцяв забезпечити доступ до всієї необхідної інформації в Україні з цієї теми.

Зі свого боку, Чавушоглу заявив, що в ПАРЄ немає жодних протиріч у питанні визнання Голодомору 1932-33 злочином проти людства.

Крім того, за його словами, ПАРЄ повинна засудити тоталітарний сталінський режим, який призвів до Голодомору.

********
Чавушоглу планує відвідати також Росію, Казахстан і, можилво, Білорусь

Віце-президент ПАРЄ Мевлют Чавушоглу в рамках підготовки доповіді про Голодомор 1932-33 років в Україні планує відвідати Росію, Казахстан і, можливо, Білорусь.

За повідомлення прес-служби Харківської облдержадміністрації, про це Мевлют Чавушоглу сказав учора під час зустрічі з головою Харківщини Арсеном Аваковим.

Метою візиту Мевлюта Чавушоглу є збір інформації про Голодомор 1932-33 рр. в Україні для підготовки доповіді на цю тему.

Арсен Аваков повідомив, що в останні роки широкій громадськості стає доступною інформація про Голодомор. За його словами, тема Голоду 1932-33 років є дуже заполітизованою в Україні. Водночас, відзначив керівник облдержадміністрації, факт Голодомору існує незалежно від ставлення до нього представників різних політичних партій. За його словами, Харківщина більше інших регіонів України постраждала від Голодомору.

Як сказав Аваков, розслідування подій тих років ускладнено тим, що існували спеціальні програми зі знищення документів, котрі свідчать про геноцид, проте, масштаби злочинів були настільки великими, що повністю приховати факти не вдалося.

Арсен Аваков звернув увагу віце-президента ПАРЄ на те, що на Харківщині питанню вивчення фактів Голодомору надається особлива увага. Так, працює інтернет-портал «Голодомор 1932-1933 рр. Харківська область», де публікуються архівні документи, спогади очевидців. Крім того, минулого року був знятий документальний фільм «Жорна» – спогади людей, які пережили Голодомор 1932-33 років. При підготовці фільму було відзнято 18 годин відео, і матеріал переданий в архіви.

«Наше суспільство дуже заполітизоване, і будь-які сентенції на тему Голодомору сприймаються як пропаганда. Єдині ліки – документальні факти, які самі говорять про правду», – сказав Арсен Аваков.

Голова обласного управління СБУ Андрій Мухатаєв повідомив Мевлюту Чавушоглу про порушення Службою безпеки України кримінальної справи за фактом геноциду в Україні. За його словами, у Харківській області у рамках цієї справи допитано понад 100 свідків, проведено понад 40 виїмок документів, вилучено 33 книги реєстрації актів смерті.

Віце-президент ПАРЄ зі свого боку зазначив, що у Раді Європи і Парламентській асамблеї немає сумнівів, що події в Україні були трагедією і злочином сталінського режиму.

Мевлют Чавушоглу наголосив, що у зв’язку із політизацією питання Голодомору при підготовці доповіді у першу чергу орієнтуватиметься на точки зору науковців, істориків, архівні документи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG