Доступність посилання

ТОП новини

Страйк луцьких тролейбусників: п’ятий місяць без зарплати


Луцьк – Сьогодні депутатів Волинської обласної ради, котрі збиралися на чергову сесію, пікетували працівники Луцького підприємства електротранспорту. Вони вимагали виплатити заробітну плату, якої не бачили від червня. Волинські тролейбусники страйкують уже одинадцятий день.

На Київському майдані Луцька зібралися понад сто тролейбусників, до них приєдналися пасажири-пенсіонери, котрі ось уже 10 днів не мають можливостей скористатися пільгами – тролейбуси простоюють у депо.

Люди підписувалися під зверненням до Президента з проханням втрутитися. Вони вимагали термінового вирішення проблеми виплати заборгованості, скандуючи «Ми хочемо їсти! Ми достойні жити гідно! Не знущайтеся над нашими дітьми!»

«Де поділися наші гроші?»


Власне, тролейбусники достеменно не знають усіх причин їхньої скрути, хоча окремі з них назвав представник страйкового комітету Олександр Коширець. Він зазначив, що під час недавнього приїзду глави уряду до Луцька страйк уже тривав, а вона через своїх представників передала, що кошти на компенсації транспортникам за перевезення пільговиків виділені, тож шукати причини потрібно в місті. Натомість міський голова Богдан Шиба каже – кошти не надійшли.

«Ми шукаємо, де поділися наші гроші, і хочемо справедливого розподілу субвенцій за пільгове перевезення пасажирів. Це десь 80 відсотків від загальної кількості людей», – зауважив Олександр Коширець.

На сесії та попередньо на засіданні спеціальної комісії депутати з’ясовували, чому новий транспорт на підприємстві був куплений у лізинг, штрафні санкції за прострочення якого вже склали мільйон. Чому роздутий штат – на один тролейбус припадає 10 працівників, тоді як, скажімо, у сусідньому Рівному – лише шість. Обласна рада визнала роботу Луцької міськради щодо управління КП «Луцьке підприємство електротранспорту» незадовільною.

Дехто втрачав на роботі свідомість…


Але є й інші об’єктивні причини – такі, як майже подвійне зростання вартості електроенергії за останній рік. Говорили про оптимізацію графіків і маршрутів. І про те, що керівництво підприємства чинило незаконно, спочатку оплачуючи податки і витратні матеріали, після чого вже не лишалося на зарплату. На що керівник підприємства Костянтин Патракеєв зауважив: інакше тролейбуси б зупинилися. Нині ж вони все одно простоюють – через те, що у працівників увірвався терпець. Вони розповідають, дехто втрачав на роботі свідомість.

Сьогодні обласна рада вирішила спрямувати майже 450 тисяч державних компенсацій за пільговий проїзд у бюджет Луцька. Ці гроші мають піти на електротранспорт. Тим часом пікетувальники наголосили: приступлять до роботи тільки після того, як отримають гроші хоча б за два місяці роботи. Якщо цього не станеться, поїдуть пікетувати Кабмін.

Підприємство винне в середньому кожному зі своїх працівників близько двох з половиною тисяч гривень. Не виключено, що заради повернення людям боргів тут розпочнуть процедуру банкрутства. У місті вже називають ім’я потенційного інвестора – місцевого автоперевізника. На підприємстві розпочинає роботу незалежний аудит, ситуацію вивчає прокуратура.

(Луцьк – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG