Доступність посилання

ТОП новини

Місія поїхала, роздуми лишилися. Чи отримає Україна 4-й транш кредиту МВФ?


Київ – Збільшення соціальних стандартів чи кредит МВФ? Представники Міжнародного валютного фонду наполягають, щоб законопроект, який передбачає підвищення мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму,був заветований. Це є однією з умов надання Україні четвертої черги позики. Окрім цього, на думку представників МВФ, українські чиновники мають згуртуватися й ухвалити пакет антикризових заходів.

Четвертий транш кредиту Міжнародного валютного фонду у розмірі майже 4-х мільярдів доларів мав би бути наданий Україні у листопаді. Однак Україна виконала не всі вимоги, які ставив перед нею МВФ. Наприклад, тарифи на газ для населення та теплокомуненерго, які, згідно із меморандумом між урядом та Фондом мали бути збільшені ще у вересні, залишаються незмінними і до сьогодні.

Між тим, за підсумками останнього візиту до Києва, фахівці МВФ висунули і нові умови щодо надання Україні четвертої черги позики. Насамперед, йдеться про ветування закону, ухваленого минулого тижня під тиском Партії регіонів. У МВФ вважають, що підвищення мінімальних зарплат та прожиткового мінімуму ускладнить виконання державного бюджету, оскільки дефіцит перевищить 8%, що суперечить попереднім домовленостям.

Загалом же у Фонді вважають: економічна й фінансова ситуація в Україні стабілізувалася. Але українська влада має порозумітися
для ухвалення пакету антикризових заходів.

Ветувати чи не ветувати?

Тож, чи варто ветувати закон про підвищення соціальних стандартів задля отримання кредиту? На думку керівника групи радників голови Нацбанку Валерія Литвицького, на це питання поки що однозначної відповіді немає.

«Сказати, що це (ветування закону) розжене інфляцію, можна. З іншого боку, потрібно розробити такий бюджет, щоб одночасно було більше соціалізації в умовах кризи і щоб не розганялася інфляція. Потрібно пошукати, які видатки можна скоротити, щоб на їхнє місце поставити видатки по споживчих стандартах. Між рішенням про підвищення соціальних стандартів та бюджетом має бути тісний зв’язок», – зазначив Валерій Литвицький в інтерв’ю Радіо Свобода.

Перевага на користь відтермінування

Шанс, що попри невиконання умов Україна може отримати черговий транш кредиту МВФ вчасно, залишається, вважає директор економічних програм Центру імені Разумкова Василь Юрчишин. Проте, на його думку, більш імовірно, що дата надання позики все-таки буде перенесена.

«60 відсотків, що ми не отримаємо у повному обсязі найближчий транш, ну і 40 відсотків, що ми отримаємо ці кошти. Можливо, не у повному обсязі, проте отримаємо. Але все ж таки, я бачу більшу ймовірність того, що питання фінансування буде перенесене на весну», – вважає експерт.

Рішення надати Києву кредит stand-by Міжнародний валютний фонд ухвалив рік тому. Упродовж цього часу Україна уже отримала три транші загальною сумою майже 11 мільярдів доларів.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG