Доступність посилання

ТОП новини

Злидні в ЄС: 16 відсотків європейців живуть за межею бідності


Брюссель – Усім відоме поняття «високі європейські життєві стандарти». Проте блага успішної й процвітаючої європейської співдружності насправді поширюються далеко не на всіх її громадян. Майже 80 мільйонів мешканців різних країн-членів ЄС живуть у злиднях. До того ж, армія європейців, які щоденно потерпають від матеріальної скрути, чимраз збільшується через нинішню економічну кризу.

Шістнадцять відсотків мешканців Євросоюзу живуть за межею бідності. Більшість із цих людей щоденно наштовхуються на стіну безробіття, браку грошей, відсутності необхідних знань і навичок, а дехто й навіть повної відсутності житла. Як боротися із бідністю і хто, власне, має викорінювати це явище?

Згідно із новим дослідженням європейської статистичної агенції «Євробарометр», більшість людей переконані, що до бідності людей довели некомпетентні дії влади – від місцевої та національної і до європейських установ, котрі керують економікою всього Євросоюзу. Проте чимала частина європейців також звинувачує у бідності або самих людей, або неурядові організації й приватні компанії. Є й частина громадян, котрі нарікають навіть на релігійні інституції.

Бідність переможе міцна економіка, пенсії та освіта

Що ж пропонують самі європейці для того, щоб зникли сім’ї, що потерпають від нестач і злиднів, та безпритульні, яких нерідко побачиш на розкішних вулицях європейських міст?

«Люди пропонують забезпечити економічне зростання, щоб підвищити загальні життєві стандарти, збільшити соціальні допомоги та пенсії, а також надати цим особам можливість навчальних курсів і освіти, – каже представниця статистичної агенції «Євробарометр» Крістін Котаракос. – Інші пропозиції стосуються рівності шансів, боротьби зі всіма видами дискримінації, наданням дешевого житла, а також відкриття людям доступу до кредитного фінансування».

Проте показники бідності у різних країнах і навіть регіонах окремих держав не однакові. Скажімо, один із семи громадян благополучної Бельгії живе у злиднях, а це складає десь 15 відсотків від усього населення. Показники матеріального занепаду сімей та одиноких по інших країнах Європейського Союзу коливаються від 10 відсотків у Нідерландах або Чехії – до 20 відсотків у Болгарії, Латвії чи Румунії.

2010 – рік боротьби із бідністю й соціальною відчуженістю

У різних частинах Європейської співдружності люди переконані, що бідність стає все поширенішим явищем і потребує негайної реакції. Наступний рік оголошений «Роком боротьби із бідністю», а всі заходи, консультації й досвід країн, де є менше злиднів, спробують використати для подолання матеріальних негараздів у країнах, де бідних більше. «Потрібно накопичувати й передавати практичні ідеї», – каже представник відділу соціального захисту та зайнятості Єврокомісії Катаріна Вон Шнурбайн.

«Немає сенсу створювати директиви щодо викорінення бідності, – зазначає вона. – Адже які від цього будуть наслідки? Важливо справді знайти дієві заходи й інструменти. Ми помітили, що якраз обмін інформацією допомагає ідеями і підказує, що робити на місцевому, регіональному й національному рівнях, щоб допомогти людям вийти із бідності».

Групи ризику

Як і чому люди стають бідними? – таке питання теж цікавило співробітників «Євробарометра», що опитали десятки тисяч осіб у різних куточках Європи.

Як виявилося, найбільший ризик бути відкинутими за межу бідності у Європі мають безробітні й люди похилого віку. Далі йдуть малоосвічені, особи зі шкідливими звичками й вадами здоров’я. Нарешті, до таких груп ризику зарахована також молодь, неповнолітні, мігранти, жінки й особи ромської національності.

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG