Доступність посилання

ТОП новини

Експерти сумніваються у можливості нової газової кризи між Росією та Україною


Прага – Минулої зими через українсько-російську «газову війну» мільйони європейців мерзли. Тому оглядачі звертають увагу на чергові заяви російського прем’єра Володимира Путіна про вірогідність нової газової кризи у відносинах Москви з Києвом. Однак, тепер експерти сумніваються, що конфлікт може повторитися.

Це вже стає щорічним традиційним обрядом: із наближенням зими Москва погрожує відключити газ Києву, якщо той вчасно не заплатить за спожите блакитне паливо. Цього разу Володимир Путін спрямував більшу частину свого невдоволення до ЄС, коли у понеділок закликав Брюссель допомогти Україні з оплатою за спожитий російський газ і «підкинути» для цього Юлії Тимошенко щонайменше мільярд євро. «Чого вони такі скупі там. У них гроші є. Нехай розщедряться трохи», – зауважив Путін.

Раніше оплачувати російські поставки газу допомагав Національний банк України, але коли Президент Віктор Ющенко захотів зупинити таку схему, щоб не розкручувати маховик інфляції, то Путін накинувся і на нього. «Ющенко перешкоджає нормальній співпраці між Національним банком, який має ці золотовалютні резерви, і урядом України. Він блокує перерахування відповідних грошей», – заявив російський прем’єр.

Критичні випади Путіна розцінили в Києві як втручання у внутрішні справи. А представник Президента Ющенка в уряді Олександр Шлапак пояснив, що Віктор Ющенко пропонує лише кращий спосіб розрахунку уряду за газ. «Я думаю, що це Юлія Володимирівна продовжує критикувати Президента за те, що він відмовляється надрукувати гроші і ними платити за газ. Президент відмовляється, і буде відмовлятися», –зазначив Олександр Шлапак.

Уряд Тимошенко обіцяє заплатити за газ до 7 листопада


Український уряд переконує, що до суботи близько 500 мільйонів доларів за спожите Україною у жовтні блакитне паливо будуть вже на рахунку «Газпрому». У цьому, зокрема, запевняє енергетичний радник Юлії Тимошенко Олександр Гудима. «Урядом налагоджена настільки надійна схема розрахунків, що їй не може перешкодити ніхто. «Нафтогаз» упродовж 9 місяців своєчасно розраховується за російський газ, – наголошує пан Гудима. – І я глибоко переконаний, що протягом цього тижня буде заплачено близько 500 мільйонів доларів за газ, який Україна спожила у жовтні».

Координатор фракції комуністів у Державній думі Росії Сергій Ришульський бачить у заявах Путіна політичну складову. «Виборча кампанія в Україні, тому мабуть є бажання бодай опосередковано, чи через якісь економічні важелі впливати на цей процес», – каже він.

А московський експерт Володимир Прибиловський вважає, що Кремль, не зважаючи на свою лють на Ющенка, так і не вирішив, кого ж більше підтримувати, чи Тимошенко, чи Януковича на цих виборах. «Кремль, звичайно, хоче впливати на ситуацію в Україні, але досі не визначився, чого він зрештою хоче від Києва», – говорить пан Прибиловський.

Натомість український політолог Володимир Фесенко вважає, що критичні випади Володимира Путіна не пов’язані з українською політикою, а мають на меті ще більше дискредитувати Україну в очах Заходу. «Якщо Україна є слабкою ланкою у постачанні газу, то можливо таким чином Путін натякає, що Європа повинна погодитися на обхідні газові проекти і на їхню підтримку», – зазначає політолог.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG