Доступність посилання

ТОП новини

На Львівщині підтверджені вісім випадків грипу А/H1N1


Санітари швидкої допомоги доставляють хворого до одної з львівських лікарень, 4 листопада 2009 року.
Санітари швидкої допомоги доставляють хворого до одної з львівських лікарень, 4 листопада 2009 року.

Львів – На Львівщині підтверджені 8 випадків захворювання на грип A/H1N1, повідомив Радіо Свобода в середу головний санітарний лікар області. Із 11 проб, взятих у померлих людей, у 7 виявився так званий «свинячий грип». Одна людина з діагнозом нового грипу госпіталізована. На Львівщині, за останніми даними обласного управління охорони здоров’я, загалом померли від грипу і ГРВІ 40 осіб, двоє з них діти. Захворюваність зростає і зараз понад 115 тисяч мешканців хворіють на грип, ГРЗ, пневмонію. До області прибули міжнародні фахівці.

Ще зранку в середу до Львова прибули 5 епідеміологів із Польщі з військовою експрес-лабораторією. Однак вони не змогли розпочати роботу, оскільки не отримали дозволу Міністерства оборони України. Хоча ще у понеділок Посольство Польщі в України інформувало український уряд про приїзд польських епідеміологів.

У Львівській обласній адміністрації і мерії мені заявили, що польськими епідеміологами опікується головний санітарний лікар області Роман Павлів. Однак сам головний лікар заперечив це і повідомив Радіо Свобода, що отримав листа від Міноборони про заборону польським фахівцям проводити дослідження і вивозити проби.

Юлія Тимошенко у львівському аеропорту
Водночас Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, яка у середу ввечері прилетіла у Львів, наголосила в коментарі Радіо Свобода, що усі закордонні експерти і лабораторії можуть проводити аналізи і брати проби.

«Співпраця буде з усіма країнами, хто хоче нам допомогти. Дослідження проводяться в Україні, у нас всі лабораторії пристосовані до цього. В кожній області є лабораторія, яка може встановлювати природу захворювання. Тут немає ніяких проблем», – заявила голова уряду.

Однак я так і не змогла знайти польських епідеміологів у шпиталях за роботою. Натомість о 16:00 в обласному штабі з ліквідації надзвичайної епідемічної ситуації заявили, що нібито епідеміологи взяли проби і вже завершили роботу на Львівщині. Якщо це так, то уже в четвер о 16:00 мають бути готові результати їхнього дослідження.

До того ж на Львівщину прибули експерти Всесвітньої Організації охорони здоров’я і, можливо, у найближчі дні вони нададуть чітку інформацію щодо ситуації з епідемією в західних областях України. А на їхні заяви мешканці області чекають, бо не довіряють заявам високих посадовців зі столиці та області. Ситуація з епідемією дуже чітко демонструє незлагодженість у роботі різних управлінь міста та області.

До слова, створили робочу групу щодо гуманітарної допомоги, але ніхто її не збирає, не інформує і не цікавиться як саме розпоряджатися допомогою, кому що скеровувати в першу чергу, де все це складується, як доставляється. Жодного контролю немає.

Усі шпиталі забезпечені препаратом «Таміфлю» – прем’єр

Працівники аеропорту розвантажують літак з партією ліків Таміфлю
Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко у середу Львові зустріла літак зі Швейцарії, яким було доставлено до України 200 тисяч упаковок препарату «Таміфлю». Уже з летовища цей препарат завантажували на машини і відвозили у шпиталі Львівщини, Тернопільщини, Івано-Франківщини та інші області. Жодна упаковка «Таміфлю» не потрапить в аптеки, таким чином вдасться уникнути спекуляцій, наголосила Юлія Тимошенко. Адже вартість препарату 67 гривень, а в деяких аптеках його продають в 10 разів дорожче.

Львівська, Тернопільська, Івано-Франківська області отримали по шість апаратів штучної вентиляції легень, чимало іншого медичного обладнання.

Поляки вирішили заробити на захисних масках


За останні дні кількість викликів лікарів по області зменшилась. Пік припадав на вихідні. Протягом трьох останніх днів в самому Львові не померла жодна людина, лише одна у край важкому стані в шпиталі. А по області за добу померла одна особа. На сьогодні від грипу на Львівщині померли 40 людей. Зросла кількість шпиталізованих дітей з діагнозом грип та пневмонія.

В аптеках найчастіше люди запитують про захисні маски, які уже шиють на двох підприємствах області. А ось із двома громадянами Польщі трапився курйоз. Вони вирішили трохи заробити у Львові на грипі. Купили у Польщі маски-респіратори по 40 грошів і продавали їх у центрі міста по 10 гривень (це приблизно 3 польських злотих), але їх затримали працівники міліції. 550 масок конфіскували, на поляків складений адміністративний протокол і їх чекає суд.

Мешканці Львівщини вчаться жити в час епідемії під політичний супровід і підбадьорюють один одного жартами, бо сміх – це перевірений століттями антивірус, головне, що безкоштовний.

(Львів – Київ – Прага)

*****************************

Пам’ятка щодо грипу типу А/Н1N1

Кабінет Міністрів України видав Пам’ятку щодо грипу типу А/Н1N1.

Клінічні ознаки грипу типу А/H1N1: головний біль, біль у м’язах, біль у горлі, підвищення температури тіла, кашель, нежить, закладання носа, в окремих випадках – блювота і розлад шлунку.

Як можна заразитися вірусом грипу типу А/H1N1? Як довго є заразним хворий на так званий «свинячий грип»? Як запобігти зараженню грипом цього типу? На ці та інші запитання відповідь можна отримати у Пам’ятці, котру розміщено на Урядовому порталі.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG