Доступність посилання

ТОП новини

АМКУ перевіряє фармацевтів


Київ – Антимонопольний комітет України звітує про успішну боротьбу з фармацевтами, які, на його думку, незаконно підвищували ціни на антивірусні ліки під час епідемії. Натомість у парламентському комітеті з питань охорони здоров’я такі перевірки вважають стихійними, а фармацевти взагалі просять скасувати їх на період епідемії.

Ціни на ліки протигрипозної групи в Україні пішли на спад. Антимонопольний комітет бачить у цьому і свою заслугу. Вже два тижні комітет перевіряє фармацевтичні підприємства.

АМКУ заявляє про порушення 72 справ за фактом незаконного підвищення цін на лікарські засоби, які входять до переліку постанови уряду «Про встановлення граничних рівнів цін на окремі лікарські засоби і вироби медичного призначення» від 30 жовтня.

Окрім того, понад півтори тисячі фармацевтичних компаній, за вимогою АМКУ, мають знизити ціни на препарати цього переліку до рівня, який існував до 23 жовтня.

Перевірки триватимуть, доки ціни не зменшаться

Виконувач обов’язків голови АМКУ Олександр Мельниченко переконує, що на перших результатах комітет зупинятися не збирається і перевірки триватимуть доти, доки ціна не знизиться.

«Ми говоримо про те, що ціна на ліки повинна бути економічно обґрунтованою. І ніколи більше у суспільстві не повинно бути ситуації, коли раптово ціна на ліки чи медичні препарати зростає у кілька разів. За такі дії суб’єкти господарювання будуть притягнені до відповідальності», – каже він.

На думку Олександра Мельниченка, перевірки засвідчили, що у фармацевтичній галузі України нині відсутня конкуренція. «Якщо є достатня конкуренція, дефіцит неможливий, і ціни не можуть раптово зростати. Все це показує, є у нас ринкова конкуренція чи ні», – додає він.

За словами керівника АМКУ, усі справи, які стосуються подорожчання ліків, під його особистим контролем.

Фармацевти – за припинення перевірок під час епідемії

Натомість заступник голови парламентського комітету з питань охорони здоров’я, «регіонал» Віктор Корж вважає перевірки АМКУ стихійними і несистемними. «Антимонопольний комітет повинен працювати системно, натомість ми взагалі не відчуваємо його впливу. Підвищення цін за останні півтора року свідчить про те, що АМКУ ніяк не впливає на ситуацію», – вважає депутат.

Віктор Корж бачить проблему в іншому: аптеки не можуть забезпечити наявність зазначених у постанові Кабміну препаратів. «Як вони можуть забезпечити цей перелік, коли немає ні на оптових складах, ані взагалі в державі цілої низки препаратів?» – обурюється він.

Тим часом українські фармацевти вимагають від уряду припинити перевірки на час епідемії. Президент Асоціації фармацевтичних виробників України Петро Багрій запевняє: аптекарі в умовах епідемії просто не встигають належним чином обслуговувати замовлення. «Є документи, де зафіксовано, за якими цінами та чи інша аптека продавала ліки. Можна ці перевірки робити за два-три тижні і не заважати зараз аптекам здійснювати свою основну роботу», – наголошує він.

Скільки аптеки та виробники «заробили» на епідемії, очевидно, стане відомо лише після завершення перевірок. Проте Державна податкова адміністрація попередньо вже оцінила розмір штрафних санкцій для підприємств-порушників. Штрафи, переконані податківці, перевищать 6,5 мільйонів гривень.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG