Доступність посилання

ТОП новини

Тарифи на опалення – як фактор національної безпеки


Київ – Низькі тарифи на тепло в українських містах є загрозою національній безпеці, вважають теплопостачальники та енергетичні експерти. Вони пояснюють свою думку тим, що низькі ціни не дають можливості запровадити нові технології, а також виснажують бюджет. Теплопостачальники наводять аргументи для підвищення цін на тепло, мовляв, це дасть можливість реконструювати тепломережі та знизити споживання газу. Проти – деякі міські голови та депутати.

Собівартість однієї гігакалорії тепла у Києві – одна з найнижчих в Україні, бо дві найбільші котельні виробляють одночасно тепло і електроенергію. Однак подальшому переходу на енергозберігаючі технології перешкоджають низькі тарифи на опалення: вони покривають лише половину собівартості. Різницю має компенсувати Київська міська влада, але робить вона це неповністю, заявляє голова правління компанії «Київенерго» Едуард Соколовський.

За його словами, є єдиний вихід. «Необхідно встановити економічно обґрунтовані тарифи. Це дасть змогу розвантажити бюджет, і звільнені кошти через окремі програми спрямувати на енергозбереження, на більш ефективне теплопостачання», – наголошує Едуард Соколовський.

Тарифи не можна підвищувати, допоки собівартість тепла приховують

За підрахунками «Київенерго», за таких умов реконструкція теплосистеми української столиці триватиме близько 6 років, вона дасть змогу заощаджувати пальне, і в підсумку – знизити тарифи на опалення.

За словами Міністра житлово-комунального господарства Олексія Кучеренка, низькі тарифи у великих містах підтримують дотаціями з бюджету. Цього року вони перевищили 5 мільярдів гривень. Однак із наступного року ці кошти можна спрямувати на енергозбереження, бо дотації буде скасовано, а тарифи зростуть, заявляє міністр. Тим часом проти підвищення тарифів виступають мери українських міст, зокрема – Харківський міський голова Михайло Добкін. Такої ж думки – частина депутатів Верховної та місцевих рад.

Дмитро Андрієвський, депутат Київради від блоку Кличка зазначає: «Це нісенітниця. Бо тепловики зараховують до собівартості всі свої витрати, і ще ніхто з них не дозволив незалежного аудиту, який би показав, скільки насправді коштує гігакалорія тепла, і скільки треба за неї платити. Споживач не повинен платити за ліквідацію аварій в мережах, за втрати тепла, бо ми не платимо за хлібину сім гривень, якщо машина з хлібом перекинулася і половину товару вкрали».

Реальні ціни на тепло є профілактикою газових війн – експерт

Низькі тарифи є політичним важелем впливу на виборців, але водночас вони загрожують безпеці країни, вважає директор енергетичних програм центру Разумкова Володимир Саприкін. «Потрібно підвищувати тарифи на опалення, а паралельно запровадити дотації малозабезпеченим, – кажу він. – Це позитивно вплине на галузь, покращить розрахунки за газ, і світ не буде чекати, чи заплатить «Нафтогаз» «Газпрому», чи буде нова газова війна»

Уряд розглядає Державну програму реформування житлово-комунального сектору, яка передбачає модернізацію за рахунок бездотаційних тарифів на тепло. До 2012 року ця модернізація дасть змогу галузі економити до третини газу. Економія може бути ще більшою, переконаний голова Асоціації теплотехнічних компаній Віталій Яковенко. За його словами, у Європі виробництво гігокалорії тепла зараз потребує втричі менше газу, аніж в Україні.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

XS
SM
MD
LG