Доступність посилання

ТОП новини

Права людини в Україні – неоране поле в будяках?


Київ – 10 грудня до Всесвітнього дня прав людини Українська Гельсінська спілка оголосила лауреатів скандальновідомої щорічної антипремії «Будяк року». Лауреатами стали українські державні установи та посадовці, які, на думку журі антипремії, є найбільшими порушниками прав людини. Серед них, за версією «Будяка року» – Верховний Суд, Національна комісія з захисту суспільної моралі та міністр внутрішніх справ Юрій Луценко.

Починаючи з 2006 року, українські правозахисники збирають «добірні будяки» з українських полів, «засушують їх, вкривають позолотою», а 10 грудня – оголошують лауреатів антипремії «Будяк року». Цього року експертна група опрацювала скарги на протиправні дії, які надходили від українців, і визначила одразу шість лауреатів.

Із-поміж них і Верховний Суд України, який правозахисники звинувачують у порушенні принципів правосуддя. Зокрема, Верховний Суд відмовився переглядати справи Яременка та Луценка, хоча звинувачення проти них Європейський суд з прав людини визнав незаконними.

Говорячи про справу Яременка, заступник міністра юстиції України Валерія Лутковська зазначила: «Ця справа є досить страшною для України.У рішенні Європейського суду констатовано, що через явку з повинною, зроблену під тортурами, людину було відправлено на довічне ув’язнення. Я щиро сподівалася, що Верховний Суд зреагує на рішення Європейського суду з прав людини і відправить справу на повторний розгляд до суду першої інстанції. На жаль, цього не відбулося».

«Заслуги» лауреатів: наклепи, хвороби, цензура... – правозахисники

Серед лауреатів «Будяка року» – і міністр внутрішніх справ Юрій Луценко.Чому? Це пояснив співорганізатор антипремії, голова правління ГО Інститут «Республіка» Володимир Чемерис: «Зокрема, маємо шквал заяв міністра (Луценка), які порушують права людини, передовсім презумпцію невинності. Якщо затримують громадського чи політичного діяча, то презумпцію невинності застосовують лише до прибічників Луценка або БЮТ, із рештою поводяться так, наче їхня вина вже доведена, всупереч «Закону про міліцію».

До числа лауреатів «Будяка року» потрапив і харківський міський голова Михайло Добкін, через те, що закрив міський протитуберкульозний диспансер, а також і його одеський колега Едуард Гурвіц (бо заборонив у місті всі масові акції). А Сіверськодонецька міська рада – за те, що потурає знищенню парків у місті. Будяка удостоєна й Національна комісія із захисту суспільної моралі, яка цього року заборонила декілька фільмів, телепрограм та книжок, заявляють організатори антипремії. Вони мають намір днями вручити «почесні грамоти» та «будяки» всім удостоєним звання «Будяка року».

Самі ж його лауреати, до яких звернулося Радіо Свобода, уникали розмови й відмовлялися від коментарів.

Зокрема, міський голова Харкова Михайло Добкін відповів: «Я зараз за кордоном і не хотів би про це говорити. Звертайтеся до моїх заступників».

Журі антипремії часом бракує об’єктивності?

Голова Харківської правозахисної групи Євген Захаров вважає антипремію «Будяк року» хорошим стимулятором суспільної дискусії про дотримання прав людини, проте цьогорічні висновки журі називає не зовсім об’єктивними.

«Організатори антипремії, зокрема, пом’якшили формулювання щодо Верховного Суду, натомість зробили звинувачення Юрія Луценка жорсткішим, аніж у скаргах, які на нього надходили. МВС дійсно порушує права людини, але це чи не єдине відомство, яке проводить роботу над помилками», – зазначає Захаров.

Антипремія «Будяк року» заснована українськими правозахисними організаціями. За три роки існування антипремії серед її лауреатів були Генеральний прокурор Олександр Медведько, омбудсмен України Ніна Карпачова, Президент Віктор Ющенко та народний депутат від НУНС Геннадій Москаль.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG