Доступність посилання

ТОП новини

Киян повертають у «Книжковий світ»


Київ – У столиці розпочинається передріздвяний книжковий ярмарок «Книжковий світ». Упродовж трьох днів книголюби зможуть не лише поповнити свої бібліотеки – для відвідувачів ярмарку організатори підготували цілу програму, зустрічі з письменниками, дискусії та вистави.

Передріздвяний «Книжковий світ» підготував для гостей численні подарунки – від книжкових презентацій до кулінарних звершень українських письменників. Організатори вважають, що книжка – найкращий подарунок до новорічних свят, і просять владу більше звертати увагу на українське книговидання.

Проведення культурної програми «Книжкового світу» планували ще на листопад. Проте тоді заходи скасували через епідемію грипу. Нині книжковий ярмарок розгортається на три дні і збирається довести розпочате місяць тому до кінця: окрім книжок різних українських видавництв, відвідувачів порадують зокрема майстер-класами з краснопису, виставами та кінопоказами.

Хочуть пустити книжку «в люди»

Вхід на всі заходи ярмарку вільний. А розклад, розповідають організатори, намагалися підлаштувати під різних відвідувачів – від найменших до найстарших. «Хотіли зробити так, щоб люди, які працюють, могли відвідати виставку тоді, коли їм зручно. А молодь змогла відпочивати на ярмарку ввечері – так, як їй це притаманно», – розповідає один із організаторів «Книжкового світу» Едвін Задорожний.

Мета ярмарку – заохотити до читання. На думку письменника Дмитра Капранова, який також є одним із організаторів, книжка цікавить сьогодні переважно бібліофілів, а мала б захоплювати усе суспільство. До цього, каже він, і прагнутимуть. «Хочемо пустити книжку в люди. Тому культурна програма і передбачає висвітлення граней взаємодії книги з побутом – кухнею, спортом тощо. Заходи якраз і зацікавлять тих, хто, цікавлячись кухнею, спортом чи політикою, не цікавиться книжкою», – додає він.

Державі книга не потрібна?

Під час ярмарку заплановане також засідання Міжвідомчої комісії розвитку українського книговидавництва. За словами президента Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Олександра Афоніна, комісія не збиралася вже щонайменше півтора роки. «Нашим політикам книга видається досить несуттєвим елементом соціального простору. Її існування їх не дуже цікавить. А відтоді, як почалася криза, державні мужі про книжку взагалі забули», –каже видавець.

Серед учасників ярмарку – відомі актори, спортсмени, письменники. Актор Антін Мухарський читатиме дітям казки, футболіст Владислав Ващук презентуватиме власну книжку, а письменник Андрій Курков вчитиме відвідувачів готувати фірмову страву – суп-пюре з гарбуза.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG