Доступність посилання

ТОП новини

Тверезі підрахунки щодо Євро-2012 у Львові невтішні


На будівництві стадіону до Євро-2012 у Львові, серпень 2009 року
На будівництві стадіону до Євро-2012 у Львові, серпень 2009 року

Львів – Сьогодні тут розпочалась рекламна кампанія до футбольної першості Євро-2012. На фасаді Львівського оперного театру розмістили логотип чемпіонату. Але водночас більшість проблем із підготовкою до футбольного свята у Львові не вирішені. Будівництво стадіону та аеропорту – на початковій стадії, західні інвестори не поспішають вкладати гроші.

Десять днів тому місцеві чиновники і спортивні функціонери радісно піднімали келихи, адже Львів разом зі ще трьома українськими містами здобув право проводити європейську футбольну першість. Львівські чиновники не втомлювались повторювати у своїх заявах, що вони вірили тільки в позитивне рішення, бо Львів вкладається в усі графіки УЄФА щодо об’єктів.

Однак сьогодні настав час тверезих підрахунків. Об’єкти щодо підготовки України до Євро-2012 профінансовані на 40% від державного плану. Про це повідомив на засіданні Координаційної ради з підготовки й проведення в Україні європейського чемпіонату з футболу віце-прем’єр-міністр Іван Васюник.

Державне казначейство не розрахувалось із підрядниками

Зокрема, Львів не отримав передбачених постановою Кабміну 50 мільйонів гривень на будівництво стадіону. Наразі на головній спортивній арені міста роботи зупинили через негоду, але, як тільки мороз спаде, кількість робітників на стадіоні збільшать, пообіцяв міський голова Львова Андрій Садовий. Водночас він визнав, що проектування стадіону ще не завершене.

«На стадіоні робиться те, що дозволяють робити погодні умови. Ми маємо наступного року влітку побачити чіткі обриси чаші стадіону. Є чіткий план, чіткі графіки», – зазначив мер Львова.

Державне казначейство зволікає з виплатою понад 30 мільйонів гривень підрядникам, які ремонтували магістральні дороги. Попри те, що гроші виділені. Досі не розпочалось будівництво нового терміналу аеропорту «Львів», зараз тільки завершують підготовчі роботи.

Інвестори не йдуть в Україну

Львів очікує підтримки держави у будівництві головних об’єктів, а ось на західних серйозних інвесторів сподівається після президентських виборів. Та якщо після виборів інвестори не отримають гарантій від нового глави держави та уряду, чи впорається держава самостійно з фінансуванням усіх заходів до Євро? На це запитання Радіо Свобода директор місцевого організаційного комітету Євро-2012 Маркіян Лубківський відповів:

«Я дипломат. Вибори 17 січня. Давайте 18-го я відповім на ці запитання. Або після другого туру», – сказав Лубківський.

Австрія та Швейцарія торік за час проведення Чемпіонату отримали 1 мільярд європрибутків, більше 20 тисяч готельних номерів були зайняті. За цифрами були конкретні робочі місця, навів для прикладу Маркіян Лубківський і запевнив: усі, хто долучаться до організації Євро-2012, матимуть свої дивіденди. Але більшість львівських підприємців наразі в цьому не переконані, бо мають сумніви щодо підготовки Львова.

Європейські футбольні функціонери незабаром знову інспектуватимуть підготовку всіх українських міст: на початку лютого Україну відвідає президент організації Мішель Платіні. Якщо Україна не дотримуватиметься визначених термінів здачі об'єктів чи не забезпечить їхньої якості, то УЄФА залишає за собою право скасувати проведення матчів Євро-2012 у будь-якому з чотирьох міст.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG