Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз» розрахується за російський газ запозиченнями – радник прем’єра


Київ – Новорічно-різдвяні свята-2010 не обійшлися без запаху газу. Президент Віктор Ющенко звернувся з листами до голів Національного банку та Рахункової палати, в яких йдеться про «критичну ситуацію» з оплатою за спожитий російський газ. Ющенко попросив керівника Нацбанку негайно скликати його правління, щоб через механізми викупу цінних паперів уряду, тобто емісію, розрахуватися за газ. Оскільки, за словами Президента, «Нафтогаз України» не має 900 мільйонів американських доларів, які необхідно до 11 січня сплатити російській стороні. Наскільки серйозною є нинішня ситуація Радіо Свобода запитало у радника Прем’єра з питань енергетичної безпеки Олександра Гудими.

– Чи справді сьогодні у «Нафтогазу» немає необхідної суми для сплати за газ?

– У «Нафтогазу» багато разів не було власних коштів для сплати за газ. За це сплачував уряд через запозичення. Це не є ніяким відкриттям, що «Нафтогаз», який хронічно недоотримує кошти від багатьох структур, зокрема, облгазів. Проти них, до речі, Юлія Тимошенко оголосила війну, а Президент Ющенко підтримує їх, оскільки своїм указом зупинив дію урядової постанови, яким розподільні газові мережі передавалися в НАК «Нафтогаз», щоб він міг отримувати кошти 100-відсотково. Це є відома річ

– Тобто, за газ цього місяця справді платитимуть шляхом емісії?

– Термін «запозичення» не означає емісію. Міжнародний валютний фонд зменшив Україні мінімальний обсяг золотовалютних резервів. А це означає, що Нацбанк може надати уряду, або «Нафтогазу» відповідний кредит обсягом 900 мільйонів доларів, який НАК зобов’язаний буде віддавати.

– Чи є гарантія, що і цього разу Україна розрахується вчасно?


– У цьому немає ніяких сумнівів, адже ці кошти є у держави, в уряду та Нацбанку. Були святкові дні, і «Нафтогаз» і «Газпром» домовилися перенести термін сплати на 11 січня. 11-те – це понеділок. Тож, останній термін сплати буде або у п’ятницю, або у понеділок. І українська сторона, звісно, розрахується.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG