Доступність посилання

ТОП новини

Кандидати-переможці задоволені екзит-полами, бо у кожного свій «правильний результат»


Київ – Ейфорія лідерів на прес-конференції та стримане задоволення в кулуарах панувало в штабах кандидатів на посаду Президента, які, за попередніми результатами, перемагають у першому турі виборів. І Віктор Янукович, і Юлія Тимошенко висловили задоволення результатами екзит-полів, оголошеними після завершення голосування. Щоправда, вони коментували результати, що істотно різняться між собою. Також лідери перегонів заявили, що готові втілити прагнення виборців, які голосували за інших кандидатів. Проте про переговори з цими кандидатами переможці першого туру не сказали нічого конкретного.

Дані Національного екзит-полу (Фонд «Демініціативи», КМІС і Центр Разумкова)
Юлія Тимошенко першою прокоментувала результати екзит-полів президентських виборів. Щоправда, в штабі БЮТ, що розташований у фешенебельному столичному готелі «Хаятт», довіру мають лише до національного екзит-полу, за даними якого розрив між Тимошенко та Януковичем становить трохи більше чотирьох відсотків (4,3%).

Ці дані викликали щире захоплення Юлії Тимошенко: «Шансу [на перемогу] у Януковича, який представляє кримінальні кола, не існує!». Всі решта екзит-полів, за даними яких розрив між кандидатами становить близько 10%, Юлія Тимошенко назвала замовними і спрямованими на те, «щоб дати можливість Януковичу сфальсифікувати результати під такі дані».

Загалом, у штабі Юлії Тимошенко не надто задоволені тим, як відбулося голосування. Керівник виборчого штабу Олександр Турчинов висловив низку зауважень на адресу Центральної виборчої комісії.


Януковичу сподобався виступ Тимошенко

У штабі Віктора Януковича претензій до Центрвиборчкому не мають. Натомість там дуже не вдоволені позицією Міністерства внутрішніх справ. «Не маючи на це право, міліція перевіряла фізичний стан тих людей, які побажали голосувати на дому, – заявив керівник виборчого штабу Микола Азаров. – Вибачте, дільничний міліціонер – за сумісництвом терапевт?».

Занепокоєння регіоналів також викликала делегація з Грузії, що так і не отримала статус спостерігачів на виборах. У штабі Януковича їх називали не інакше як «десантом грузинських бойовиків», які мали намір зірвати вибори на Донбасі.

Віктор Янукович дав прес-конференцію на годину пізніше, ніж Юлія Тимошенко. Він висловив задоволення даними екзит-полів і зізнався, що подивився виступ своєї опонентки.
«Я побачив, що вона у розпачі», – зауважив кандидат.

До кулуарів штабу Віктора Януковича, що розмістився у фешенебельному готелі «Інтерконтиненталь», завітав депутат від фракції Партії регіонів та найбагатший українець Ринат Ахметов. В інтерв’ю Радіо Свобода він зазначив, що задоволений попередніми даними виборів: «Дані екзит-полів різні, але навіть розрив у п’ять відсотків дуже хороший». Проте регіонали більше схильні вірити результатам тих екзит-полів, згідно з якими розрив між Януковичем і Тимошенко становить близько десяти відсотків.

Переможці уникають обіцянок кандидатам другого ешелону

І Юлія Тимошенко, і Віктор Янукович висловили схожі позиції щодо переговорів з іншими кандидатами. Вони налаштовані радше виконувати їхні програми, але не вести переговори про конкретні посади.

Юлія Тимошенко заявила, що відкрита для переговорів. «І якщо ці кандидати реально хочуть бачити Україну іншою, то для таких людей не треба додаткових умов», – додала вона.

Віктор Янукович заявив, що визначатиметься з цього приводу після другого туру виборів. «Що стосується будь-яких переговорів чи об’єднання будь з ким із кандидатів – це справа майбутнього», – зауважив він.

Тігіпко буде «проти всіх»

Між тим кандидати, які, за попередніми даними, не вийшли до другого туру, також не поспішають вести переговори з переможцями. Сергій Тігіпко, який за даними всіх екзит-полів посів третє місце, вже закликав своїх виборців не голосувати ані за Віктора Януковича, ані за Юлію Тимошенко. У його штабі кажуть, що замість фальсифікацій на цих виборах застосували технологію дезорієнтації виборця.

Між тим, у штабі Віктора Ющенка взагалі не стали коментувати дані екзит-полів. Там зазначили, що прокоментують офіційні результати виборів. Голова президентського секретаріату Віра Ульянченко зазначила, що Віктор Ющенко був, є і буде Президентом.

У штабах кандидатів кажуть, що наступні заяви зроблять невдовзі після того, як Центрвиборчком оприлюднить попередні результати підрахунку голосів. У штабах кандидатів-переможців починають готуватися до запеклої боротьби у другому турі.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG