Доступність посилання

ТОП новини

Гілларі Клінтон розкритикувала обмеження свободи в інтернеті


Держсекретар Гілларі Клінтон виступила з промовою на захист свободи інтернету
Держсекретар Гілларі Клінтон виступила з промовою на захист свободи інтернету

Нью-Йорк – У Сполучених Штатах державний секретар Гілларі Клінтон виступила на захист єдиного світового інформаційного простору, за свободу інтернету, проти цензурних обмежень всесвітньої мережі та її користувачів у Китаї та у цілій низці інших країн.

Програмна промова пані Клінтон викликана насамперед урядовими утисками користування інтернетом закордоном. Чи не найсуворішу цензуру запровадив Китай. Там цензурують навіть пошукові сервери американської компанії «Google».

У Єгипті заарештовують інтернет-блогерів за критику режиму, у Тунісі та Узбекистані запровадили сувору цензуру вебсайтів. У Саудівській Аравії людину ув’язнили за блог про християнство. Там також блокують усі вебсайти з релігійною тематикою, де йдеться не лише про християнство, буддизм чи іудаїзм, а й про іслам теж.

Як заявила держсекретар, «деякі країни звели електронні бар’єри, які не дають їхнім громадянам доступу до окремих частин всесвітньої мережі. Вони вилучають слова, імена і фрази з результатів пошуку в інтернеті. Вони порушують право на приватне життя громадян, які роблять ненасильницькі політичні заяви. Такі дії суперечать Загальній декларації прав людини (ООН), яка стверджує, що кожна людина має право шукати, одержувати і поширювати інформацію та ідеї будь-якими засобами і незалежно від державних кордонів».

Заклик держсекретаря США

Оскільки свобода інтернету, на думку Гілларі Клінтон, є ключовою умовою для успіху внутрішньої та зовнішньої політики, тож «атака на (інтернет)-мережу однієї країни – це атака на всі (мережі)».

Держсекретар США говорила про єдину світову інформаційну мережу, завдяки якій усе людство зможе мати однаковий доступ до ідей та знань. Американський уряд, сказала вона, обстоює свободу інтернету.

Гілларі Клінтон закликала американські технологічні компанії брати активну участь у цій боротьбі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG