Доступність посилання

ТОП новини

Виборці Тігіпка – «однодумці» Януковича і Тимошенко?


Харків – На Харківщині в першому турі президентських виборів, у порівнянні з минулими президентськими та парламентськими виборами, втратили голоси як Віктор Янукович, так і Юлія Тимошенко.

За даними ЦВК, лідер Партії регіонів Віктор Янукович набрав 50,18 відсотка, це менше на 18 відсотків у порівнянні з переголосуванням другого туру президентських виборів 2004 року.

А за лідера БЮТ, нинішнього Прем’єр-міністра Юлію Тимошенко проголосувало лише 10,68 відсотка. Вона втратила кілька відсотків у порівнянні з парламентськими виборами (черговими 2006 року і позачерговими 2008 року, тоді у неї була підтримка харків’ян на рівні 12 і 16 відсотків відповідно).

У харківських партійних організаціях Партії регіонів і БЮТ зменшення прибічників пояснюють успішною передвиборною кампанією Сергія Тігіпка. У харківському регіоні за цього політика проголосувало понад 18 відсотків. Отже, тепер два обласні штаби розпочинають боротьбу за виборця Сергія Тігіпка, у харківському БЮТі ще розраховують на електорат Арсенія Яценюка – це потенційних 5 відсотків.

Заступник керівника харківського обласного виборчого штабу БЮТ, політолог Валерій Дудко окреслює пункти регіональної стратегії блоку Юлії Тимошенко. «Перш за все, ця стратегія розраховує на тих людей, які не прийшли на вибори, це резерв. Ми приділимо увагу тим, хто вирішив голосувати в першому турі за іншого кандидата, оскільки, можливо, вирішили, що БЮТ достатньо набере голосів», – каже політолог і додає, що мало хто враховував ефект Сергія Тігіпка.

Обидва штаби наввипередки заявляють про «однодумство»

Тепер лідери виборчих штабів двох головних конкурентів наввипередки переконують своїх прибічників у наявності спільних ідей у виборчих програмах. Наприклад, під час виступу перед обласним активом Партії регіонів Віктор Янукович наголосив: «Виборці Сергія Тігіпка – це наші однодумці». Лідер біло-блакитних наполегливо просив своїх активістів пояснити виборцям Тігіпка, що ідеї двох політиків дуже близькі, багато в чому однакові, а отже, їх можна втілювати разом.

Народний депутат від фракції БЮТ Валерій Камчатний теж розраховує на виборця Сергія Тігіпка. Він стверджує, що його політична сила втратила голоси через підтримку виборцями Сергія Тігіпка. Але це політика не засмучує, тому що програми Тимошенка і Тігіпка багато в чому збігались.І тому, як каже Камчатний, сам Бог велів об’єднатися навколо Тимошенко виборцям Арсенія Яценюка і Сергія Тігіпка.

Оптимізм Валерія Камчатного не поділяє політолог Галина Куц. За її словами, навіть якщо Сергію Тігіпко запропонують посаду прем'єра, є глибокий сумнів, що в Харкові більша частина людей піде голосувати за Тимошенко. Частина піде, вважає політолог, але десь 40 відсотків. Решта голосуватиме проти всіх. Тому що це або електорат Януковича, або це російськомовна інтелігенція, яка асоціює Юлію Тимошенко з помаранчевим табором.

Харківський губернатор Арсен Аваков, який неофіційно усі п’ять років своєї каденції підтримував «Леді Ю», після першого президентського туру офіційно підтвердив своє ставлення до Юлії Тимошенко. Він наголосив, що йому дивно чути заяви політиків, мовляв, у другому турі вибору немає. Не підтримати нікого з кандидатів, зауважує Аваков, – означає посилення атмосфери безвихідності . «Мій вибір – Юлія Тимошенко», – підсумував голова Харківської області, який у Харкові представляв команду чинного Президента України.

За кого ж пан Фельдман?

Київські та харківські джерела як у БЮТі, так і в Партії регіонів повідомляють, що нібито під час відвідин Харкова Віктором Януковичем, відбулася таємна вечеря з головою обласного виборчого штабу БЮТ, народним депутатом і бізнесменом Олександром Фельдманом. Той неначебто Януковичу пообіцяв неофіційну підтримку. До речі, до 2004 року Олександр Фельдман уже працював у біло-блакитних лавах.

Тим часом народний депутат Валерій Камчатний заперечив чутки, мовляв, Фельдман і надалі залишається керувати біло-сердечними. Але на користь таємних переговорів можуть зіграти такі факти: харківська міська влада, яка активно підтримує Партію регіонів, припинила переслідування і сварки з бізнес-структурами Олександра Фельдмана. А з боку Фельдмана теж не чути різких висловлювань на адресу мерії. Ще одне спостереження: у порівнянні з регіоналами та рештою партій у харківських б'ютівців слабка активність у роботі з виборцями.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG