Доступність посилання

ТОП новини

На міжнародній конференції збиратимуть мільйони для вмиротворення талібів – НАТО


Лондон – У британській столиці сьогодні відбудеться міжнародна конференція щодо Афганістану. Її метою є мобілізація зусиль на допомогу урядові Афганістану щодо врегулювання у тій країні.

Напередодні генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен заявив, що лондонську конференцію буде використано, аби зібрати мільйони доларів, які могли б переконати талібів скласти зброю.

Ідея полягає у створенні тресту для фінансування програми реінтеграції. Запрошений на конференцію президент Афганістану Хамід Карзай, що, як очікується, дасть обіцянку всіма силами протидіяти корупції в уряді, має презентувати план умиротворення провідників руху Талібан. Втілення цих пропозицій коштуватиме великих грошей для створення нових робочих місць, виплати пенсій, а навіть і переїзду деяких високопоставлених ватажків войовничих угруповань за кордон.

Коли кореспондент британської газети Daily Telegraph спитав генерального секретаря НАТО, чи йдеться про плату Талібану, він відповів: «Назвіть це просуванням економічних можливостей для людей в Афганістані» і додав, що йдеться про створення якоїсь альтернативи війні для талібів.

Раніше на цьому тижні командувач в Афганістані Стенлі МакКристал заявив, що переговори з Талібаном є неминучими по тому, як нинішнє надсилання додаткових 30 тисяч американських і 7 тисяч інших військовиків країн НАТО змусить талібів сісти за стіл переговорів.

Тимчасом правозахисна організація Human Rights Watch заявила, що невід’ємною частиною дискусій на конференції мають стати права людини в Афганістані. Афганський уряд повинен зокрема взяти на себе виразні зобов’язання щодо захисту прав жінок, притягнення до відповідальності порушників прав людини, забезпечення свободи самовияву.

Україну на конференції на запрошення британського уряду представлятиме міністр закордонних справ Петро Порошенко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG