Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко визнав ОУН-УПА учасниками боротьби за незалежність України


Золотий Хрест Бойової Заслуги УПА – одна з нагород Української повстанської армії
Золотий Хрест Бойової Заслуги УПА – одна з нагород Української повстанської армії

Президент Віктор Ющенко визнав воїнів Організації українських націоналістів й Української повстанської армії учасниками боротьби за незалежність України. Про це він сказав під час заходів із вшанування пам’яті героїв Крут у Чернігівській області.

«Я підписав Указ про вшанування учасників боротьби за незалежність України в ХХ столітті», – сказав Ющенко, уточнивши, що указ був підписаний 28 січня.

За словами Президента, відповідно до цього указу, учасниками боротьби за незалежність України визнаються члени формувань Української Центральної Ради, Української Народної Республіки, Західноукраїнської Народної Республіки, Української держави Гетьманату, Української військової організації, Організації народної оборони «Карпатська Січ», Організації українських націоналістів, Української повстанської армії, Української головної визвольної ради й інших військових формувань, які боролися за незалежність України.

Як заявив Ющенко, він доручив Кабінету Міністрів розробити й подати у Верховну Раду законопроект, який би визначив правовий статус учасників визвольної боротьби.

22 січня Президент Віктор Ющенко надав звання Героя України лідерові Організації українських націоналістів Степану Бандері.

Степан Бандера (1909–1959) був одним із керівників Організації українських націоналістів (ОУН), а згодом очолив Організацію українських націоналістів (бандерівців) або ж Організацію українських націоналістів (революційну) – ОУН(б) чи ОУН(р).

********
Нагороду Бандері зберігатимуть у музеї провідника ОУН на Прикарпатті

Родина Степана Бандери вирішила передати історико-меморіальному музею Степана Бандери в Старому Угринові на Прикарпатті нагороду провідника ОУН – зірку Героя України і відповідний указ Президента.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, про це заявив онук Бандери під час акції на території музею, присвяченій присвоєнню Провіднику ОУН звання Героя України та 92-й річниці бою під Крутами.

На віче онук Степана Бандери був нагороджений Почесною відзнакою Івано-Франківської обласної ради «100-річчя від дня народження Головного провідника ОУН Степана Бандери». Подання про нагородження надійшло від Івано-Франківської обласної організації Конгресу Українських Націоналістів.

Таку ж відзнаку вчора отримав журналіст Вахтанг Кіпіані за документальний фільм про Бандеру до проекту «Великі українці».

У віче в Старому Угринові взяли участь делегації з усіх районів області та міст обласного підпорядкування.

Запалено «Ватру слави», вогонь від якої у лампадках повезли по районах. Там їх буде встановлено на могилах борців за незалежність України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG