Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада скасувала кворум для виборчкомів


На позачерговому засіданні парламенту в середу депутати схвалили в цілому зміни до закону про вибори Президента.

Вони, серед іншого, передбачають вилучити з закону пункт про те, що засідання виборчої комісії є повноважним, якщо в ньому бере участь не менш як дві третини складу комісії.

Також серед змін внесено положення, що в разі бездіяльності виборчої комісії ухвалювати рішення з питання, яке вона мала розглядати, отримує комісія вищого рівня. При цьому в день голосування такі питання комісія вищого рівня має розглядати невідкладно.

Крім того, якщо кандидат на Президента не подасть належної кількості кандидатур на членів виборчих комісій, то їхніх членів, яких бракує, мають призначати комісії вищих рівнів за поданням керівника відповідної місцевої влади – голови обласної чи районної ради, міського голови.

Якщо ж повноваження члена виборчкому буде припинено достроково, то на місце такого члена призначатиме комісія вищого рівня вже не від кандидата на Президента, а за поданням голови обласної чи районної ради або міського голови.

Зміни подали «регіони»

Такі зміни запропонувала фракція Партії регіонів, яка й домоглася позачергового засідання Верховної Ради в середу.

«Регіонали» заявляли, що зміни мають на меті унеможливити ситуацію, за якої члени виборчкомів, що представляють одного з кандидатів, могли б зірвати засідання комісій. Зокрема, в цій партії, кандидатом якої є її лідер Віктор Янукович, заявляли про випадки, коли в засіданнях виборчих комісій відмовлялися брати участь представники другого кандидата Юлії Тимошенко.

Законопроект, що його подав представник Партії регіонів, перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович, парламент схвалив у першому читанні 29 січня мінімально можливими 226 голосами.

Під час нинішнього розгляду в другому читанні не пройшла жодна з 232 поправок, і законопроект схвалили в первісному вигляді.

За ухвалення закону про внесення змін до закону про вибори Президента України в цілому в середу проголосували 233 депутати – 172 від Партії регіонів, 29 від «Нашої України – Народної самооборони», 27 від Компартії, 4 позафракційні і 1 від Блоку Юлії Тимошенко.

Зі змінами згодні не всі

БЮТ і частина НУНС виступали і проти самих цих змін, і проти їхнього розгляду вже в середу. За словами супротивників цього розгляду, він суперечить Конституції, бо поправки до законопроекту готував до розгляду не профільний комітет, а апарат Верховної Ради. Депутати з фракції БЮТ у середу блокували президію парламенту, але не змогли перешкодити розглядові.

У Центральній виборчій комісії напередодні висловлювали побоювання, що такі зміни можуть, усунувши одну проблему, створити іншу. Як припускав заступник голови ЦВК Андрій Магера, скасування кворуму може призвести до того, що та чи інша виборча комісія тепер зможе зібратися в двох складах – частина під головуванням голови, інша під головуванням секретаря, які представляють різних кандидатів, – і ухвалити протилежні рішення, й при цьому кожна така частина виборчкому претендуватиме на легітимність.

Сумніви в доцільності змінювати правила виборів між першим і другим турами висловлював і Голова Конституційного Суду Андрій Стрижак.

Про небажаність змін до закону про вибори Президента поміж турами прямо говорили й міжнародні спостерігачі після першого туру.

Чекання на реакцію Президента

Тим часом, за повідомленнями, постійний представник Президента в Верховній Раді Ігор Попов заявив після схвалення законопроекту про зміни в середу, що Віктор Ющенко вирішуватиме, чи підписувати цей закон, уже наступного дня, в четвер зранку. За його словами, тоді текст закону надійде до Секретаріату Президента.

Але Попов не став прогнозувати, що саме вирішить Ющенко.

Водночас він не виключив, що Президент таки підпише цей закон, і він набуде чинності ще до другого туру виборів 7 лютого.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG