Доступність посилання

ТОП новини

Представник Тимошенко просить ВАСУ викликати 17 свідків


Кандидат на посаду Президента Юлія Тимошенко і перший Президент незалежної України Леонід Кравчук під час засідання ВАСУ. Київ, 19 лютого 2010 року
Кандидат на посаду Президента Юлія Тимошенко і перший Президент незалежної України Леонід Кравчук під час засідання ВАСУ. Київ, 19 лютого 2010 року
Представник Юлії Тимошенко у Вищому адміністративному суді України Андрій Портнов просить суд викликати 17 свідків, зокрема, чотирьох членів Центральної виборчої комісії, в яких була окрема думка щодо протоколу результатів президентських виборів.

Виступаючи після перерви на засіданні ВАСУ за позовом Тимошенко, Портнов попросив суд задовольнити клопотання щодо витребування письмових доказів оригіналів документів і протоколів ЦВК.

Зі свого боку, колегія суддів ухвалила рішення – розглянути клопотання сторони позивача після виступів усіх представників Тимошенко.

У п’ятницю розпочалося засідання Вищого адміністративного суду України за позовом Юлії Тимошенко до Центральної виборчої комісії, яка 14 лютого оголосила переможцем президентських виборів Віктора Януковича.

У позові Тимошенко заявила, що результати другого туру президентських виборів необхідно визнати недійсними, а Центральна виборча комісія повинна ухвалити рішення про призначення повторного голосування.

Разом із позовною заявою подане доповнення у дев’яти томах із доказовою базою – документами та відеоматеріалами.

Третьою особою за позовом є Віктор Янукович.

ВАСУ відмовив у прямій трансляції розгляду позову Тимошенко

Вищий адміністративний суд не задовольнив клопотання прем’єра Юлії Тимошенко про пряму трансляцію на радіо і телебаченні судового засідання з розгляду її позову до Центральної виборчої комісії. Таку ухвалу оголосив суддя Олександр Нечитайло, який головує на судовому засіданні.

За словами Олександра Нечитайла, клопотання Тимошенко, яке передав її представник Андрій Портнов, задоволене частково. Зокрема, суд дозволив пряму трансляцію тільки на завершальній стадії засідання – при ухваленні рішення.

Водночас ВАСУ дозволив представникам ЗМI фіксувати перебіг судового процесу на фото-, відео- та аудіостаціонарну апаратуру.

Позов Тимошенко розглядають 49 суддiв ВАСУ
Юлія Тимошенко у вівторок передала ВАСУ документацію щодо порушень у ході виборів


Судовий позов Юлiї Тимошенко розглядають 49 суддiв Вищого адмiнiстративного суду України, тодi як повний склад суду – 55 суддiв.

Склад суддiв, що розглядають позов, зачитав головуючий на засiданнi суддя Олександр Нечитайло.

Шість суддів не беруть участь у засіданні з поважних причин.

«Сьогоднi я прийшла захищати не вибори Президента, я прийшла захищати Україну, я не хочу, щоб майбутнє моєї держави, мого народу будувалося на обманi, на фальшi», – заявила Юлія Тимошенко журналістам сьогодні в суді.

Під час виступу Тимошенко у ВАСУ виникли проблеми зі звуком

У засіданні Вищого адміністративного суду України оголосили 10-хвилинну перерву через проблеми зi звуком на трибунi.

Це трапилося під час виступу прем’єра, яка обґрунтовувала свої позовні вимоги.

Тимошенко виступала майже годину, але суддя перервав її, зазначивши, що виникли певні проблеми зі звуком, і у засіданні треба зробити перерву для перевірки.

Під час свого виступу Тимошенко заявила, що готова прийняти об’єктивне волевиявлення народу. «Якщо все буде встановлено, все буде всебічно вивчено і об’єктивно, я прийму те рішення, яке є волевиявленням народу. Але я не можу прийняти подвійні стандарти», – сказала прем’єр.

Вона також закликала суд провести перевірку державного реєстру виборців. Зокрема, Тимошенко просить суд перевірити реєстр на внесення в нього виборців по декілька разів, внесення померлих людей і осіб, які не прописані за адресою, але голосували на виборах.

Прем’єр також закликала Вищий адміністративний суд бути об’єктивним при вивченні доказів у справі.

Бiля ВАСУ збираються прихильники Януковича й Тимошенко

Бiля ВАСУ збираються прихильники Януковича й Тимошенко
Близько тисячi прибiчникiв Вiктора Януковича та близько 200 симпатикiв Юлiї Тимошенко, за оцiнками мiлiцiї, зiбралися бiля будiвлi Вищого адмiнiстративного суду України, де почався розгляд позову лiдера БЮТ за результатами виборiв.

Як повідомили в центрi громадських зв’язкiв Головного управління МВС України в Києвi, правопорядок бiля будiвлi суду забезпечують 170 спiвробiтникiв мiлiцiї.

Пiдходи до ВАСУ перекритi бар’єрами й оточенi мiлiцiєю.

Ющенко: засідання ВАСУ з розгляду виборчих скарг будуть публічними

Президент України Віктор Ющенко раніше, у вівторок, заявив, що засідання Вищого адміністративного суду, який розглядатиме скарги щодо фальсифікацій результатів виборів глави держави, будуть публічними.

За словами Президента, відповідної домовленості було досягнуто у понеділок під час зустрічі з головою ВАСУ Олександром Пасенюком.

«На засідання суду можуть прийти журналісти, спостерігачі, будуть виділенні окремі місця для такої аудиторії», – сказав Ющенко.

Президент повідомив про домовленість із головою ВАСУ про те, що кожну скаргу суд розглядатиметься незаангажовано, законно. За словами Ющенка, скарги будуть розподілені між різними суддями-доповідачами.

«Це останнє зусилля, для того щоб Українська держава виконала свій обов’язок по забезпеченню чесних і законних виборів, які залишиться нам пройти. Я сподіваюсь, що і це етап засвідчить про те, що через законний спосіб ми можемо поставити фінальну крапку в тому, що ми називаємо вибори Президента», – наголосив Ющенко.

Партія регіонів намагається узурпувати державну владу – Турчинов

Перший віце-прем’єр Олександр Турчинов у четвер заявив, що будь-які дії, спрямовані на інавгурацію лідера Партії регіонів, переможця президентських виборів Віктора Януковича будуть розцінені як спроба «узурпації державної влади».

«Заява Партії регіонів про те, що їм нібито дозволено провести інавгурацію Віктора Януковича 25 лютого, є такою, що не відповідає дійсності», – цитує Турчинова прес-служба БЮТ.

За його словами, Вищий адміністративний суд України після отримання позовної заяви Юлії Тимошенко припинив дію протоколу ЦВК про встановлення офіційних результатів виборів.

«Це свідчить про те, що на цю хвилину легітимного протоколу про підбиття підсумків щодо перемоги Віктора Януковича немає, і не можна оголошувати Президентом України людину, щодо якої немає відповідного рішення ЦВК», – вважає Турчинов.

Віце-прем’єр також закликав дочекатися остаточного рішення ВАСУ, а потім діяти відповідно до рішення суду.

16 лютого прем’єр Юлія Тимошенко подала у Вищий адмінсуд позов про оскарження результатів виборів Президента. Наступного дня ВАСУ ухвалив зупинити рішення ЦВК про встановлення результатів виборів, однак відмовився заборонити проводити інавгурацію Януковича на посаду Президента.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG