Доступність посилання

ТОП новини

Три основні положення, на яких базувався Радянський Союз, були невірні – академік Юхновський


Прага – У столиці Чехії проходить триденна міжнародна конференція під гаслом «Злочини комунізму». Її організував Інститут вивчення тоталітарних режимів за підтримки Сенату Чеської Республіки. У роботі беруть участь колишні дисиденти, політв’язні, історики, дипломати, депутати Європарламенту.

Голова Громадянської демократичної партії Чехії Мірек Тополанек зауважив, що за комунізму панувала «спотворена демократія», а єдиним ворогом комунізму була свобода, відтак кожне покоління має відстоювати цю свободу.

Перший керівник незалежної Литви, депутат Європарламенту Вітаутас Ландберґіс, виступаючи перед учасниками конференції, заявив, що російське керівництво свідомо спотворює факти історії, в тому числі і щодо пакту Молотова-Рібентропа.

Міжнародна конференція «Злочини комунізму» у Празі, 24 лютого 2010 року
Доповідь відомого білоруського опозиціонера Зенона Позняка мала назву «Білорусь, Україна, Східна Європа – територія геноциду». «Небезпека тоталітаризму залишається актуальною. Світ повинен спільними силами протистояти цій небезпеці. Громадяни Східної Європи повинні очиститися від метастаз комунізму», – вважає білоруський опозиціонер.

У перший день роботи празької конференції з трибуни мав виступити академік Ігор Юхновський – голова Українського інституту національної пам’яті України. Цей виступ не відбувся у зв’язку з тим, що пан Юхновський не зміг приїхати до Праги. Радіо Свобода зв’язалося з ним телефоном і поцікавилося, що було причиною відсутності його на празькій конференції.



Ігор Юхновський:
Одна причина була пов’язана з тим, що в нас відбувалися суттєві пертурбації в зв’язку із входженням на посаду нового Президента України (а ми є урядова установа – Інститут національної пам’яті), і питання відрядження суттєво затрималося. Я, фактично, не мав можливості знати про можливість купити наперед квитки і так далі. Тобто, ця організаційна сторона була дуже суттєвою.

Ігор Юхновський
– Пане Юхновський, відомо, що учасники конференції з інших пост-комуністичних країн мали велику цікавість до Вашого виступу, а що ж найважливішого Ви хотіли сказати науковцям, політикам із тих країн, які мають подібний досвід злочинів комунізму, як і Україна?


– Злочини комунізму торкнулися України найбільш боляче, тобто, зі всіх країн світу, зі всієї світової громадськості жертви України від комунізму були настільки великі і настільки жахливі з точки зору кількості, з точки зору зміни етнічного складу українців, з точки зору впливу навіть на генетичний код нації, що, безумовно, це дуже серйозне питання, і це питання я мав дуже глибоко обговорити, тому дуже важливо, безумовно, виступ України на таких зборах. Щодо моєї доповіді – я вже як фізик, який давно займався проблемами термодинаміки, доводжу ненауковість основних теоретичних положень комунізму. А якщо положення, теорія, на базі якої будується держава, є ненауковою, то держава може будуватися тільки за допомогою терору. То я якраз показував ненауковість трьох основних положень комунізму: про можливість оптимізації суспільної системи, в якій відсутня приватна власність на засоби виробництва; друге – про помилковість тези Леніна, що можливо побудувати комуністичне суспільство в окремо взятій державі, і про ненауковість положення Маркса щодо його вчення про додану вартість, яке, фактично, вважає, що додана вартість створюється неоплаченою капіталістом працею робітника, і в зв’язку з цим робітник повинен застосовувати насилля над капіталістом, і тому треба встановити диктатуру пролетаріату. Ці три основні положення, на яких базувався Радянський Союз, були невірні. І тому цей Радянський Союз міг бути впроваджений тільки з допомогою терору. І одним зі засобів радянської влади був голод – це ще було підкреслено в роботі Леніна в 1917 році.

– Одним із дуже вагомих кроків дотеперішнього Президента України Віктора Ющенка було те, що, буквально в останній період свого президентства він ініціював створення Міжнародного трибуналу над злочинами комунізму. Чого Ви очікуєте від нового Президента у цьому напрямку – підтримки цієї діяльності, започаткованої попередником, чи якихось інших кроків?

– У цьому випадку я постараюся довести новому Президентові, що найбільша шкода для України виникла від комунізму, і що ця теорія, ця гносеологія має бути заборонена у світовому масштабі, що справді такий Міжнародний трибунал над комунізмом можна було зробити.

– Як на Вашу думку, пане Юхновський, на які країни, на досвід яких пострадянських країн Україна мала би опиратися у цьому напрямку?


– На всі країни світу. Бо у всіх країнах світу велось дослідження комунізму – і у Франції, і у Сполучених Штатах Америки, і в Англії, але, безумовно, найбільше я би поклався на ті держави, які після Другої світової війни були під радянським впливом, так звані держави «народної демократії».
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG