Доступність посилання

ТОП новини

Хто управлятиме українською газотранспортною системою?


Гості: Юрій Бойко, народний депутат ПР та Костянтин Бородін, директор Центру енергетичних досліджень

Інна Кузнецова: Пане Бойко, я так розумію, що у зв’язку з тим, що уряд знято, зараз ідуть якісь нові переговори стосовно того, хто керуватиме новим урядом.

Можливо, можете нам щось сказати з таких потаємних новин?


Юрій Бойко
Юрій Бойко:
Насправді ніякі потаємні переговори не ведуться. Ведеться спокійна, копітка робота з формування нової коаліції. Тому що ситуація в країні дуже складна, економічна в основному. Країна живе без бюджету, країна живе без кошторису, і люди не знають, що їх очікує завтра з цим урядом, який сьогодні пішов у відставку.

Тому завдання нової влади, нового президента, нашого лідера, в найкоротші строки сформувати дієздатну коаліцію в парламенті, сформувати новий професійний уряд.

- Наскільки Ви бачите себе в цьому уряді? Були Вам якісь пропозиції?

Юрій Бойко:
Ніяких пропозицій нікому ще не було, тому що немає ще коаліції. Всі призначення чи пропозиції будуть озвучені після формування коаліції.

Але головне – це не посади, а головне – це те, що в нашій країні з приходом Віктора Януковича як Президента людям стане жити легше, тому що просто буде наведений порядок і буде дисципліна.

- Перейдемо давайте до газових питань.

Новий Президент має кілька ідей, як створити консорціум у співпраці з Росією та ЄС, який управляв би українською ГТС. Про це говорив глава Адміністрації Президента в інтерв’ю одному з британських журналів.

Це не нова ідея стосовно газотранспортного консорціуму. Як має виглядати цей консорціум?


Юрій Бойко: Давайте почнемо з того, чому з’явилася ця, м’яко кажучи, ненова ідея.

Сьогодні є декілька проектів Росії і країн ЄС, які будують газопроводи в обхід України. Є так званий «Північний потік», який будується Росією разом з Німеччиною і Великобританією, є так званий «Південний потік», який будується Росією разом з Італією і Францією і країнами по шляху цього газогону. Тобто, Росія і Європа будують газопроводи в обхід України.

І ми не можемо стояти осторонь цього процесу. Бо якщо така ситуація продовжиться ще 3-4 роки, то потім наша ГТС просто не буде мати газу, бо газ буде йти по газогонах кругом України.

Тому модель, яку пропонує наш Президент, яка дозволить зафіксувати об’єми газу і транзиту через нашу країну, буде запропонована нашим партнерам і в Європі, і в Росії.

- Як виглядатиме ця модель?

Юрій Бойко:
Модель буде повністю відповідати головному інтересу нашої країни – це забезпечення наповнення нашої газової труби і доходу з транзиту газу в нашу економіку.

- Якими будуть умови?

Юрій Бойко:
Умови будуть цілком сприятливими для того, щоб наша країна отримала валютну виручку і мала статус транзитної держав ще на довгі роки.

- Яка частка України в цьому газотранспортному консорціумі: 50%, 33%? За що ми будемо триматися?

Юрій Бойко:
Ми будемо триматися за те, щоб у нашу країну постійно йшов потік валютної виручки. Тому що головне призначення нашої газової труби – це заробіток валюти Україною. І чим більше буде газу в трубі, тим більше буде валюти в країні. Це головний наш пріоритет в цьому консорціумі чи в будь-якій іншій моделі, яку ми знайдемо разом з партнерами з Європи і Росії.

До речі, до цієї роботи буде залучений і МВФ, і Світовий банк, і декілька провідних фінансових установ зі США. Тобто, це не буде якась там підкилимна робота, це буде широка, зі врахуванням європейського досвіду програма, яка буде зрозуміла всьому суспільству.

- А в чиїй власності при цьому буде ця труба?

Юрій Бойко: У власності України.

- Тобто, не йдеться про те, що, може, щось поміняємо, якийсь відсоток власності на трубу поміняємо, наприклад, на власність у якісь частині родовищ в Росії?

Юрій Бойко:
…Німецьке суспільство питало, чому 49% ГТС Німеччини розміняли на 25% південноросійського родовища в Росії? Ця угода була закрита два місяці тому. Так от, 40% ГТС в мережі в Німеччині було розміняно на видобування 15 мільярдів кубів газу і 25% родовища в Росії.

Ви чули, щоб хто-небудь в Німеччині це якось коментував із політиків? Німеччина захищала свої інтереси і розміняла газову систему на ресурсну базу в Росії, і спокійно собі працює.

А в нас ці питання настільки заполітизовані, настільки декларативно наші політичні опоненти до них підходять, що суспільству важко розібратися, де там правда. А правда в тому, що залишити так, як є, то труба буде порожня і валюти в країні не буде. А ми проти цього. Ми хочемо, щоб вона заробляла.

- Таким чином може бути таке, що ми розміняємо свою трубу на якісь родовища в Росії?

Юрій Бойко:
Ми підберемо зі врахуванням світового досвіду, провідних фінансових установ модель, яка найбільше буде відповідати національним інтересам нашої країни.

- На Ваш погляд, яка з моделей найбільше відповідає?

Юрій Бойко:
Яка принесе найбільше валюти в країну і дасть можливість якомога більше прокачати газу через нашу країну, через нашу ГТС.

Це єдині критерії, які є в цій ситуації важливими для нашої економіки, для наших національних інтересів. Тому що те, що будується сьогодні в обхід нашої країни, є власністю Росії і ЄС, ніякого стосунку до нас не має. Це реалії сьогоднішнього дня.

- А чи потрібно сьогодні зберігати «Нафтогаз»? Бо дехто з фахівців вважає, що це вже робити запізно - «Нафтогаз» банкрут.

Юрій Бойко:
До чого тут банкрут чи не банкрут? Сьогоднішній уряд підписав дві угоди в березні минулого року і в грудні, згідно з якими зобов’язався розділити «Нафтогаз України». І ми це бачили на власні очі, коли в ЄС показали нам ці документи. Це питання до уряду, який сьогодні, на щастя, пішов в історію.

- Але прийде новий уряд, як Ви б як фахівець рекомендували: залишати «Нафтогаз», зберігати, реструктуризувати?

Юрій Бойко:
Ми будемо розглядати це питання з декількох позицій. І перш за все, чи може «Нафтогаз» виконувати свою пряму функцію зі збільшеня видобутку газу, про надійне транспортування, і будемо зважувати. Тільки це питання не про це.

Його так, як, на жаль, минулий уряд вирішив одним розчерком пера, підписав угоду в Брюсселі і ліквідував «Нафтогаз» як компанію, то це неможливо робити, це неправильно.

- Олег Дубина, керівник «Нафтогазу», пішов вчора у відставку. Хто міг би очолити «Нафтогаз» на сьогодні?

Юрій Бойко:
Я не хочу коментувати відставку пана Дубини. Сьогоднішній уряд уже пішов у небуття. Я впевнений, що керувати «Нафтогазом» повинні професіонали, які відстоюють національні інтереси, а не якісь політичні амбіції того чи іншого лідера, як це було ще нещодавно.

- А Ви могли б назвати прізвища тих людей, які є професіоналами у цій сфері, хто міг би очолити «Нафтогаз» для того, щоб це була процвітаюча компанія?

Юрій Бойко:
Я впевнений, що в Партії регіонів такі професіонали є. Казати щось без коаліції передчасно і неправильно.

- Є, наприклад, Ігор Воронін.

Юрій Бойко:
Поки не буде сформована політична коаліція і не буде зрозуміла політична структура парламенту, ми не можемо казати про кадрові розстановки.

- А чи може бути відновлена діяльність «РосУкрЕнерго»?
Діяльність «РосУкрЕнерго» не може бути відновлена. Першим завданням нового уряду корегування цих (газових) контрактів.

Юрій Бойко:
Діяльність «РосУкрЕнерго» не може бути відновлена, тому що сьогодні є, на жаль, підписаний контракт, згідно з яким Україна отримує газ дорожче, ніж Європа.

Першим завданням нового уряду буде розгляд цих контрактів і приведення їх у відповідність інтересам національної економіки. Тобто, корегування цих (газових) контрактів. Тому що такі кабальні ціни сьогодні отримує Україна - на 40% сьогодні ми купуємо газ дорожче, ніж Італія.

Це буквально непідйомна ціна для нашої економіки. І зосереджуватися наш новий уряд буде на тому, щоб зробити комфортні, нормальні умови для постачання газу в нашу країну.

А хто там буде постачати в цих умовах? Головне, щоб ціна була нижча, і споживач мав отримувати газ надійно і гарантовано, і не було б таких кабальних умов, як у договорі, підписаному 19 січня.

- Юлія Тимошенко за кілька хвилин до своєї відставки робила декілька заяв і встигла у цьому своєму виступі звинуватити вже нову владу в тому, що новий уряд привласнив родовища.

Юлія Тимошенко: Останні три дні вже почалася рейдерська система узурпації стратегічної державної власності. По суті через рішення і листи, через приписи і дії ГПУ і СБУ у держави забрали стратегічне родовище природного газу «Сахалінське». Забрали у НАК «Нафтогазу» і передали найближчому оточенню Януковича.

Оце факти. Факти руйнації нашої енергетичної незалежності, нашої стратегічної власності.

І я думаю, що ми як уряд передамо ці факти в Національний антикорупційний комітет.


- Пане Бойко, як Ви можете прокоментувати цю заяву Юлії Тимошенко?

Зник. Щось зі зв’язком погано.

Пане Бородін, можливо, Ви прокоментуєте цю заяву Юлії Тимошенко?
Ми маємо боротися за те, щоб «Північний потік» був збудований лише однією ниткою, а реалізація проекту «Південний потік» була загальмована.

Костянтин Бородін:
Я вже читав цю заяву. Ця заява стосується двох родовищ, що розташовані в Дніпропетровській і в Житомирській областях.

Річ у тому, що уряд Тимошенко намагався вилучити їх від компанії, що опосередковано належить пану Фірташу. Але в притаманній їй манері уряд невірно, з порушенням законодавства звернувся до цих компаній з метою вилучення, і суд не підтвердив уряду на право вилучення, бо була порушена процедура.

Тобто, у притаманній їй манері процедура була невірна. Замість того, щоби змінити процедуру, пані Юлія вдалася до публічних звинувачень, що, я думаю, вже нікого не дивує...

Костянтин Бородін
Що ж до газових питань, то те, на що Україні треба звертати увагу, принаймні у будівництві обхідних газопроводів, то у випадку, якщо «Південний потік» і «Північний потік» будуть обидва збудовані, з газотранспортної системи може піти 90% транзитного газу. Це дійсно сьогодні такі реалії.

З іншого боку, російська сторона на рівні президентів і на рівні прем’єр-міністрів, і на корпоративному рівні підписала юридично зобов’язуючі документи щодо будівництва і «Південного потоку», і «Північного потоку».

Я думаю, що реалістично ми маємо боротися за те, щоб «Північний потік» був збудований лише однією ниткою, а реалізація проекту «Південний потік» була загальмована.

Але, звичайно, росіяни будуть цікавитися гарантіями стабільності транзиту газу через нашу ГТС. І це питання переговорів. І озвучувати це нині зарано.

Я переконаний, що пан Бойко всі ці завдання усвідомлює чудово.

- Але, з іншого боку, у росіян газу не так уже й багато, як вони про це говорять. Тим паче, що зараз Європа диверсифікує шляхи постачання, і, можливо, зменшиться прокачування газу через Україну.

Костянтин Бородін:
У передкризові часи «Газпром» видобував 550 мільярдів кубометрів, у кризові, в минулому році, близько 470. Резерв відновлення або збільшення нарощування постачання газу - це 70 мільярдів кубометрів. Це річне споживання України. Це досить значний резерв. І нам би мати такі проблеми з газом, як «Газпром» має.

- Ми маємо інші проблеми. У нас «Нафтогаз» банкрут.
В минулому році «Нафтогаз» заплатив росіянам за газ понад 50%. Це були кредити.

Костянтин Бородін:
«Нафтогаз» на сьогодні не життєздатний. Дійсно, ця компанія не здатна працювати. В минулому році «Нафтогаз» заплатив росіянам за газ понад 50%. Це були не власні кошти «Нафтогазу» чи кошти українських споживачів. Це були кредити.

Але ця модель існування компанії ґрунтується не на тому, що там поганий менеджмент у «Нафтогазі» (хоча він не дуже добрий, скажемо відверто), у таке становище «Нафтогаз» загнав наш уряд, уряд Тимошенко, який сьогодні пішов у відставку.

Я наведу один конкретний приклад. Здається, от компанія закуповує російський газ, його продає, наприкінці місяця збирає ці кошти і віддає переважно «Газпромові».

Чому ж їй не вистачає коштів? Тому що Тимошенко через бюджетний дефіцит зробила з «Нафтогазу» другий НБУ, другий емісійний центр для себе.

Розкажу вам на прикладі вересня. У вересні «Нафтогаз» продав газу українським споживачам на суму 2,5 мільярди гривень. З них 1,8 мільярди (це 80% коштів) уряд Тимошенко вилучив у бюджет. А з рештою 600 мільйонами гривень або 75 мільйонами доларів «Нафтогаз» мав розрахуватися з росіянами. Тільки росіянам були винні 400 мільйонів доларів. Решту довелося надрукувати. От і все.

- Ми маємо слухача.

Слухач: …Чи буде підвищуватися ціна за газ для населення?

- Причини банкрутства «Нафтогазу» і в тому, що ціна на газ для населення була низькою.

Костянтин Бородін:
Коли перебуваєш всередині компанії «Нафтогаз України» або в структурах, які ведуть переговори… Я попрацював свого часу в Міністерства палива і енергетики. Ми чудово розуміємо, що громадськість хоче знати, як буде. І ми чудово розуміємо, в чому полягають інтереси України. Але не завжди можна все сказати, тому що ми читаємо російську пресу, росіяни читають нашу пресу.

Якщо ми будемо озвучувати якісь абсолютно нездійсненні умови, то виявиться, що ми отримали поразку. Якщо ми будемо приховувати свої реальні цілі, то наші партнери по переговорах будуть розуміти, в чому наша позиція максимум. Це перше.

І на сьогодні ще важко сказати, як вирулиться ця ситуація. Тому що ситуація в газовій галузі для України, яку залишив уряд Тимошенко, є катастрофічною. Ми платимо за газ більше, ніж Німеччина або Італія. Ми платимо за газ на 30% більше. Як наші підприємства можуть конкурувати?

При цьому ми маємо штрафні санкції, юридично зобов’язуючі контракти на 11 років. Така перспектива на 10 років. І з цим треба щось робити.

Для населення саме на кухні, на конфорки газові постачається газ українського видобутку. Наскільки мені відомо, позиція Партії регіонів полягає в тому, що ціна зростати не має.

Більше того, податки мають зменшуватися на газ українського видобутку, вивільнені кошти, податкові кошти мають лишатися в розпорядженні газових підприємств, щоб вони нарощували видобуток. Позиція така.

- Як ми будемо діяти з тим газом, який нам російський «Газпромзбут» постачає для промислових підприємств? Це ті угоди, які були укладені урядом Юлії Тимошенко.

Костянтин Бородін:
Подивимося.

Звичайно, російська сторона зацікавлена у присутності на ринку споживачів і має свої збутові підрозділи, дочірні підприємства, здається, у 17 країнах Європи. І Україна не виняток. Це перше.

По-друге, раніше чи пізніше нам доведеться прийти до ліберальної моделі ринку, коли на ринку різні підприємства конкурують між собою. Абсолютно зрозуміло, що одне або кілька цих підприємств будуть мати споріднені стосунки з «Газпромом».

- Чи можна це розрубати? От прийшла нова влада, поїхав Віктор Янукович на переговори в білокам’яну і каже: «Все. «Газпромзбут» тут не працюватиме. Будемо якось по-іншому».

Костянтин Бородін:
Ви вважаєте, що дійсно «Газпромзбут» комусь заважає? Я не відстоюю цю компанію.

- Я теж нічого не відстоюю. Я запитую. Дехто з фахівців каже, що не потрібно, щоб вона працювала.

Костянтин Бородін:
Давайте згадаємо недавню історію.

У 2007-2008 роках, коли цей уряд приходив, казав: ми зараз заберемо в усіх посередників, і те, що ці посередники заробляли, ми вернемо народу України – газ буде дешевшим.

Став газ дешевший? Газ став удвічі дорожчий.

Вони сказали: давайте заберемо з українського ринку «УкрГазЕнерго», бо це також непрозора, можливо, навіть корупційна компанія. Хай продає «Нафтогаз України», будуть кращі розрахунки з «Газпромом». Це казала Прем’єр-міністр дослівно.

Стали кращі розрахунки? Не стали.

- «Година в годину», - вона сказала. Година в годину розраховувалися.

Костянтин Бородін:
Кредитними коштами? У 2008 році розрахунки кращими не стали.

Тому зараз хтось каже: давайте заберемо «Газпромзбут». Давайте перестанемо рубати з плеча і подивимося. Я не розумію, чим «Газпромзбут» гірший за «Нафтогаз України».

- А з якими пропозиціями можна зараз їхати до Москви?

Костянтин Бородін:
Головне, з чим треба їхати до Москви, і що, на щастя, у Москві розуміють, то це те, що ціна газу для України не справедлива і не може існувати.

Чому? Якщо ми порівняємо ціни на газ…

- Але «Газпром» це влаштовує.

Костянтин Бородін:
«Газпром» розуміє, що така ситуація не може тривати. Він розуміє, наскільки ціна для України завищена порівняно з ринковим рівнем.

Нагадаю, що ми зараз платимо 305 доларів, в Прибалтиці платять 260. Ми що, беремо газу менше, ніж Прибалтика? Ми беремо в разів 10 більше.

- Ми беремо газу не менше, але у них є підписана угода. Що ми мусимо сказати їм?
Ми можемо вийти з угоди з «Газпромом» через банкрутство «Нафтогазу».

Костянтин Бородін:
Ми можемо вийти з угоди з «Газпромом» через банкрутство «Нафтогазу».
  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG