Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко не має шансів стати прем’єром – Горбаль


Народний депутат Василь Горбаль
Народний депутат Василь Горбаль

Київ – Президент Віктор Янукович закликав депутатів негайно створити нову коаліцію. У Партії регіонів заявляють, що процес її формування на завершальній стадії. Хоча питання, де взяти необхідні депутатські голоси, і як їх оформити, поки залишається відкритим. Про перебіг коаліціяди Радіо Свобода запитало у народного депутата від фракції Партії регіонів Василя Горбаля.

– Партiя «Наша Україна» висловила готовнiсть стати учасником нової коалiцiї, яка сформує Кабiнет Мiнiстрiв на чолi з прем’єром Вiктором Ющенком. Чи має еск-президент шанси?

– Більшість нашої фракції навряд чи ухвалить таке рішення. Парламент рухається у напрямку консолідації навколо кандидатури, яку запропонує Партія регіонів. Наразі – це прем’єр Микола Азаров.

– Тобто, Ющенко немає шансів стати прем’єром?

– Я їх не бачу.

– Партія регіонів має намір змінити законодавство, щоб дозволити формувати коаліцію не із фракцій, а з депутатів. Але це суперечить Конституції. Як у даному випадку діятиме ваша політична сила?

– Ми повинні розв’язати той вузол, який був до цього часу, коли у парламенті де-юре ніби то існувала коаліція, але її не було де-факто. Зараз ми бачимо, що де-факто існує більшість, яка достатня для ухвалення будь-яких рішень, а проблема у тому, як це оформити юридично. Хоча, я розумію, що протягом досить короткого часу у парламенті може бути створена коаліція і за участю фракцій.

– Тож, все-таки намагатиметеся створити коаліцію з фракцій?

– Так, із фракцій. Зараз стоїть лише питання, як оформити ту більшість, яка вже існує у парламенті. Ми бачимо, що голосування 240-250 голосами вже є сталою величиною.

– Але як же її оформити?

– Можливо, парламентарії дійсно приймуть за факт те, що існує у цьому складі, який є достатній для голосування. Це буде перший етап. А другий – до цього долучаться решта депутатів і розбіжності у законодавстві будуть зняті.

– Як довго може тривати процес формування коаліції?

– Нова коаліція може бути створена уже сьогодні.

– А за яких умов?

– Є більш, ніж 240 депутатів, які налаштовані конструктивно працювати у парламенті. Вони розуміють, що будь-які затримки із ухваленням рішень йдуть на шкоду українській економіці, і, зрештою державі.

– І ця коаліція може бути юридично оформлена сьогодні?

– І ця коаліція може бути юридично оформлена.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG