Доступність посилання

ТОП новини

Із Юрієм Бойком марно чекати прозорості в енергетиці – експерт


Юрій Бойко, міністр палива та енергетики
Юрій Бойко, міністр палива та енергетики

Прага – Європейський Союз чекає від України більше реформ і прозорості, зокрема, в енергетичному секторі. Про це у Києві говорили представники ЄС під час інавгурації нового Президента. Однак призначення в новий уряд Юрія Бойка на посаду міністра палива та енергетики деякі експерти оцінюють як крок у зворотному напрямку. Так вважають фахівці недержавної організації Global Witness, яка займається дослідженням корупції у секторі природних ресурсів і давно стежить за оборудками з газом і нафтою на пострадянських теренах. Радіо Свобода запитало дослідника цієї організації Тома Мейна, чому він не поділяє оптимізму європейських чиновників.

Том Мейн
– Пан Бойко – людина з минулого української газової індустрії. Він був замішаний у діяльність дуже суперечливої компанії, «РосУкрЕнерго», яка була частиною схеми постачання центральноазійського газу через Росію до України. Його роль у цій компанії так ніколи і не пояснили. Тому з огляду на його зв’язки з «РосУкрЕнерго» його призначення міністром палива та енергетики і викликає сумніви, що він є саме тією людиною, яка зможе принести більше прозорості у цей сектор.

– Попередній Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, яка видалила компанію «РосУкрЕнерго» зі схеми постачання газу в Україну, заявила, що не допустить повернення цій компанії 11 мільярдів кубометрів газу, що перебувають в газосховищах і які перевели у власність України від «РосУкрЕнерго». Чи, на вашу думку, цей газ дійсно можуть повернути цьому посередникові і чи він сам може повернутися знову в схему торгівлі газом із огляду на повернення Бойка до уряду?

– Між українським урядом та компанією «РосУкрЕнерго» йде судовий процес. Компанія Global Witness не буде коментувати його результат. Але пан Бойко у зв’язку з цим є у досить делікатній позиції, бо він представлятиме український уряд, і одночасно він є компаньйоном пана Дмитра Фірташа, який є одним із акціонерів «РосУкрЕнерго». Це виглядає як конфлікт інтересів. Кілька років тому повідомлялося, що пан Бойко отримав право розпорядження активами пана Фірташа тоді, коли пан Фірташ проходив процес розлучення зі своєю дружиною. Тож можна зробити висновок, що ці пани є близькими друзями. Як же ж він зможе бути нейтральним у судовому процесі між урядом та його другом, паном Фірташем? Це дійсно дуже делікатна ситуація.

– Новий Президент Віктор Янукович просуває ідею створення міжнародного консорціуму для керівництва українською газотранспортною системою. Чи, на вашу думку, це вирішить проблему?


– Європейський Союз має вирішальне слово в цьому питанні, бо він пропонує гроші для реформування українського газового сектора. Він дуже чітко говорить, що хоче більшої прозорості в усіх секторах, включно з газовим сектором. Ми чули про те, що транспортний підрозділ компанії «Нафтогаз України» буде виділено в окрему компанію. Це був би позитивний крок. Але для прозорості потрібно більше. Якщо ви підете на сайт компанії «Нафтогаз», то не знайдете там результатів міжнародного аудиту за кілька років. А саме це потрібно було зробити для того, щоб відкрити газовий сектор України для перевірки громадськості.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG