Доступність посилання

ТОП новини

У Західній Україні розпочали «антиТабачникову» кампанію


Львів – В Україні представники молодіжних організацій розпочали різноманітні акції, присвячені міністрові освіти і науки Дмитрові Табачнику. Студентські організації Західної України вимагають звільнення з посади нового міністра, тим часом у Криму пройшли заходи на підтримку Дмитра Табачника.

Цими вихідними у Криму проросійські активісти викинули українські підручники з історії України, української літератури до підніжжя пам’ятника російської імператриці Катерини ІІ. А також пошматували портрет екс-міністра освіти та науки Івана Вакарчука, якого назвали «головним ідеологом запровадження в українських школах українізації і фальсифікації української історії». Відтак у такий спосіб кримські активісти висловили підтримку новому міністрові.

Львів’яни збирали макулатуру

Натомість студентські організації Західної України розпочали «антиТабачникову» кампанію. У Львові біля пам’ятника українському письменникові Івану Франкові вони організували флеш-моб під назвою «Прийом макулатури». Протягом години львів’яни принесли 10 кілограмів книжок комуністично-радянського змісту.

Молодь спакувала книги і вирішила їх не спалювати, а здати на макулатуру. За словами керівника Націоналістичного молодіжного конгресу Андрія Беня, «книжки спалювали нацисти, а ми їх використаємо у добрих цілях – віддамо на макулатуру, і з них надрукують гарні книжки».

Водночас молоді активісти у Львові і Тернополі розпочали збір підписів з вимогою звільнити з посади міністра освіти на науки Дмитра Табачника.

Болонська система освіти – це майбутнє


Чому поставили свої підписи студенти Львівського національного університету імені Івана Франка?

– Нам не подобається це призначення, ми просто боїмось такої особи як Дмитро Табачник. Він неадекватний у ставленні до галичан, хоче проводити експерименти в освіті. 12 років навчання у школі – це один із кроків до запровадження Болонської системи. За кордоном так вчаться, ми там змушені ще вчитись у школі, щоб далі здобувати якісь знання. Хіба це зле, набиратись досвіду в Європі і повертатись на батьківщину.

– Якщо ми прагнемо Болонської системи, то навіщо руйнувати те, що зроблено. Якої прагнеться дружби народів і між якими – радянськими?

– На нас впливає таке призначення, тому що багато чого вирішується в міністерстві не на нашу користь. Він його політики залежатиме наше майбутнє.

– Ми хочемо вчитись лише українською мовою, нам важливий рівень освіти.

– Україна має бути Україною, зовнішнє тестування дає можливість показати свої здібності.


Облради Західної України ініціюватимуть звільнення Табачника

Сьогодні Івано-Франківська облрада звернулась до Президента України, Голови Верховної Ради і Прем’єр-міністра з вимогою звільнити Дмитра Табачника з посади міністра освіти і науки України.

Як мовиться у зверненні, депутати занепокоєні заявами Дмитра Табачника «про черговий перегляд історії України, про зміну мовної концепції в освіті і, врешті, намаганням ліквідувати зовнішнє незалежне оцінювання. Втілення намірів міністра означає не просто відхід від принципів Болонського процесу, а повернення в освіту корупції та нав’язування комплексу меншовартості дітям і молоді». Обранці Івано-Франківської облради заявляють про готовність протистояти антиукраїнським намірам уряду.

А найближчими днями відбудуться позачергові сесії Львівської і Тернопільської обласних рад, під час яких обранці також обговорять звернення до центральної влади з вимогою звільнити з посади Дмитра Табачника.

Тим часом молодь у Львові зазначає, що готова страйкувати, якщо Дмитра Табачника не звільнять з посади міністра освіти та науки, і впевнена, що її підтримають студенти усіх українських вузів, бо ніхто не захоче повертатись на 20-30 років назад.

На думку аналітиків, якщо студенти оголосять всеукраїнський страйк це стане першим тривожним сигналом для команди Віктора Януковича.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG