Доступність посилання

ТОП новини

Твори Данте, Петрарки і Галілея будуть в інтернеті


Рим – Рідкісні твори видатних італійців Данте Аліґ'єрі, Франческо Петрарки або Ніколо Макіавеллі незабаром будуть доступні в інтернеті. Каліфорнійська компанія Google домовилася з міністерством культури Італії перенести на цифрові носії та розмістити у мережі понад мільйон давніх текстів літературної спадщини цієї країни.

Епоха європейського культурного Відродження почалася у Флоренції приблизно шість століть тому. Нині у XXI столітті американська компанія Google задумала здійснити так зване цифрове відродження, започаткувавши недавно пошукову систему книжок Google Books.

На сьогодні цей ресурс пропонує 12 мільйонів книжок, якими можуть користуватися читачі у будь-якій точці світу. Сканування, перенесення творів у віртуальний простір та узгодження питань із авторськими правами здійснюється завдяки співпраці з бібліотеками та видавництвами різних країн.

Італійська культура для всіх

Вперше з досвіду Google до проекту долучився уряд зацікавленої країни. Після дев’яти місяців переговорів міністерство культури Італії пристало на пропозицію американців. Лише у такий спосіб можна зберегти книжки для майбутніх поколінь, вважають урядовці. «Для нас головна перевага у тому, що ми раз і назавжди безплатно зможемо поділитися італійською культурою з усім світом. Це – основна мета нашого міністерства», – заявив чільний представник мінкультури Маріо Реска.

В інтернеті розмістять рідкісні літературні та наукові твори з національних бібліотек Рима i Флоренції. Йдеться про збірки, видані до 1868 року, коли в Італії ще не існувало закону про авторські права. Нині ці тексти доступні через замовлення у бібліотеках. Але далеко не всі із них можна отримати на руки. Окремі античні і цінні твори видають лише окремим науковцям.

Жодна збірка не залишить країну


Принаймні два роки знадобиться для початку сканування літературного матеріалу. За цей час у бібліотеках має завершитися каталогізація обраних книжок. Центр сканування розташують в Італії. Як запевнили у міністерстві культури, жодного ризику втрати літературного шедевру немає. Всі фінансові витрати за здійснення проекту бере на себе корпорація Google.

Голова відділу культурної спадщини міністерства Маріо Реска зазначив, що за їхніми даними, це може обійтися приблизно у 100 мільйонів євро. Представники каліфорнійської групи не сказали точної суми, але зауважили, що вона набагато скромніша. Доступ до віртуальних текстів буде безкоштовний. Google також запевнив, що на інтернет-сторінках із італійськими творами не з’являтимуться рекламні банери.

1966 року внаслідок катастрофічної повені у Флоренції були знищені тисячі цінних книжок у центральній міській бібліотеці. А віртуальним манускриптам природне лихо – не загроза. Поза тим, як додав міністр культури Сандро Бонді, стає реальністю давня мрія людства про створення універсальної бібліотеки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG