Доступність посилання

ТОП новини

Кримські керівники подали у відставку


Анатолій Гриценко (у центрі)
Анатолій Гриценко (у центрі)

Сімферополь – Заплановані на вівторок надзвичайні депутатські збори у кримському парламенті не відбудуться. Голова Верховної Ради Криму Анатолій Гриценко написав заяву про звільнення з посади, яку обіймає з 2006 року. Про це стало відомо на позачерговому засіданні президії кримського парламенту у понеділок. Там ухвалили рішення внести до порядку денного березневої сесії Верховної Ради автономії питання про переобрання спікера, на чому наполягала опозиція, а також донецькі куратори Криму з Партії регіонів.

Ще минулої п’ятниці кримський спікер Анатолій Гриценко відмовлявся йти у відставку і скликати позачергову сесію Верховної Ради автономії. Що сталося за вихідні і він радикально змінив свою думку? Парламентські джерела Радіо Свобода повідомили, що кримський спікер з минулого четверга перебував у Києві, домагаючись зустрічі з Президентом України Віктором Януковичем.

Однак, його прийняв лише глава президентської адміністрації Сергій Льовочкін, та й то – в присутності партійного куратора автономії народного депутата від Партії регіонів з Донеччини Василя Джарти, опонента Анатолія Гриценка. Там останньому від імені глави держави запропонували посаду радника президента. Пропозиція була настільки переконлива, що, повернувшись до Сімферополя, Анатолій Гриценко написав заяву про звільнення і скликав позачергове засідання президії Верховної Ради АРК, причому – без преси.

Кадрові зміни на кримському владному «олімпі» будуть радикальними

Один із лідерів «антигриценківської» опозиції, депутат Володимир Кличніков, повідомив, що уже 71 депутат зі 100 за списком був готовий підтримати опозиціонерів, котрі наполягали на зміні керівництва місцевого парламенту. Разом з тим, члени президії внесли до порядку денного сесії, яка має початися 17 березня, питання про призначення головою Верховної Ради АРК «регіонала» Володимира Константинова, який, як пише місцева преса, був головним спонсором виборчої кампанії Януковича в Криму і є власником кількох будівельних фірм.

Віктор Плакида
Заяву про звільнення у понеділок також написав і близький до спікера кримський прем’єр Віктор Плакида, який сам про це розповів журналістам, а також перший віце-спікер парламенту автономії Григорій Йоффе. Разом з тим, представники опозиції наполягають на тому, щоб повністю переформатувати президію кримського парламенту та місцевий уряд.

Тим часом фракція «Блоку Юлії Тимошенко» у кримському парламенті заявила про загрозу передачі влади в автономії «представникам інших регіонів України, які не знають специфіки республіки», і запропонувала колегам-депутатам створити міжфракційне об`єднання «Патріоти Криму». Як стало відомо, на посаду кримського прем’єра претендує згаданий представник Донбасу Василь Джарти.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG