Доступність посилання

ТОП новини

Політики Луганщини заступилися за Дмитра Табачника


Дмитро Табачник
Дмитро Табачник

Луганськ – Луганська міська рада на черговій сесії ухвалила звернення до народу України, в якому закликає політичні сили та органи місцевого самоврядування утриматись від закликів про відставку Дмитра Табачника. Своє слово з цього приводу готуються сказати й молодіжні організації регіону.

Депутати луганської міської ради вважають, що відставка Табачника і зміни у складі Кабміну не на часі. На їхню думку, звільнення міністра освіти та науки тільки сприятиме розколу України, мовиться в заяві, ухваленій міськими депутатами.

А заяви Дмитра Табачника антиукраїнського характеру Луганський міський голова Сергій Кравченко називає емоціями.

«Він що, не має право сказати свою думку? Можливо, він сказав це різко. А пам’ятаєте, як на нас говорили, що ми луганські бандити? І говорили це політики вищого рівня. Ну, можливо, це емоції були. Але те, що він освічена, підготовлена людина – це однозначно», – зазначив мер.

Теж патріоти, але з іншою ментальністю

Депутати обласної ради на позачергову сесію не збиралися, як це зробили їхні львівські колеги. Свою думку стовно Табачника вони висловлять через комісію Луганської облради з питань освіти та культури.

Відповідне звернення на захист Дмитра Табачника луганські освітяни планують направити до центральних органів влади та депутатів західних облрад. Про суть листа розповів голова комісії, депутат від Партії Регіонів, ректор одного з луганських вишів Валерій Філіпов.

«Перестати керуватися принципом політичної доцільності – перше. Друге – треба зрозуміти, що Україна різна. Не можна розвивати ментальні цінності західної України, зневажаючи ментальні цінності східної України», – сказав Філіпов.

У цьому контексті депутат, зокрема, згадав про неоднозначне ставлення на сході та заході України до окремих подій української історії.

«Якщо у західній Україні хочуть, щоб Бандера та Шухевич були героями, то хай вони будуть героями, але тільки у них. А якщо ми хочемо святкувати ювілей стаханівського руху, то дайте нам таку можливість. Якщо в нас розпочалася акція, присвячена Великій Вітчизняній війні, то дайте нам її провести. Не заважайте і не кажіть, що ми не українці. Ми такі ж громадяни цієї держави і такі ж патріоти, але ми різні і це потрібно визнати», - наголосив Валерій Філіппов.

Демократичний реформатор чи шовініст?

Луганський ректор схвалює намір Дмитра Табачника дати більше незалежності вищим навчальним закладам, скасувати обов’язкове тестування або проводити його рідною для абітурієнтів мовою.

Між тим, не демократом, а шовіністом називають Дмитра Табачника в обласному відділені Всеукраїнського товариства «Просвіта». Відповідальний секретар осередку Дора Тимошевська каже, що людина, яка ненавидить все українське, не може бути в уряді.

«Для чого так ставитися до народу, з яким ти спілкуєшся, між яким ти живеш. Така відверта лють, ненависть до українського. Це ж треба так принизити. Я не вірю, що він каже, що не буде втілювати свої політичні погляди, будучи міністром. Та тобі не місце на посаді міністра освіти», – упевнена Дора Тимошевська.

Депутат облради Олег Акімов, який очолює молодіжне крило місцевих регіоналів, сказав, що 32 молодіжні організації сьогодні оприлюднять спільну заяву на підтримку діяльності Дмитра Табачника. При цьому політик зміг згадати лише декілька з них – молодіжні організації Партії Регіонів, комуністів, громадські організації «Ренесанс» та «Патріот» і студентські ради трьох вишів.
XS
SM
MD
LG