Доступність посилання

ТОП новини

Економічні проблеми України – найбільша загроза національній безпеці?


Київ – Президент України Віктор Янукович провів перше засідання Комітету з економічних реформ, де нова влада визначить стратегічні напрямки реформування. Тим часом нинішній економічний стан країни вже загрожує її національній безпеці, б’ють тривогу українські науковці й депутати. На їхню думку, якщо уряд буде розв’язувати лише поточні проблеми, Україна ризикує опинитися на периферії світового розподілу праці.

Близько 60% українців головною загрозою для держави вважають економічний занепад, майже половина – масове безробіття, кожен третій – інфляцію. Такі результати опитування, проведеного соціологічною групою «Рейтинг». Сьогодні економічний стан України є найбільшою загрозою для держави, вважає голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко.

«Чи вдасться Україні відновити свою економічну незалежність? Бо, я переконаний, вона вже втрачена. Країна сидить на голці зовнішніх запозичень такою мірою, що ми не можемо ухвалювати самостійних, суверенних рішень. Тобто, Україна змушена буде погоджуватися з усім вимогами, які висуватиме міжнародна спільнота. У цьому є і плюси – спонукання до реформ. І мінуси – відсутність самостійності в ухваленні важливих рішень», – резюмує Анатолій Гриценко.

Дефіцитний бюджет і низькі тарифи – дві найбільші фінансові дірки

Реально Україна має лише дві найбільші загрози економічній безпеці, вважає економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізуллін. Однак подолати їх буде вкрай важко навіть за умови нових зовнішніх запозичень:

«Перше – це балансування державного бюджету. Дефіцит минулого року, за оцінками МВФ, сягнув 12%. Уряд має врівноважити бюджет і цього року, хоча джерел для цього практично немає. Другий виклик – це тарифна політика, зокрема, підвищення ціни газу та електроенергії для населення. Це треба робити, але важко уявити, як влада пояснить подорожчання газу населенню».

Напередодні міністр економіки Василь Цушко заявив, що Міністерство вже розробляє програму соціально-економічного розвитку, проект бюджету та антикризову програму, де, серед іншого, йтиметься про поглиблення співпраці з міжнародними кредиторами.

Майбутнє України центр сучасних технологій, чи майданчик шкідливих виробництв

Втім, лише ці заходи можуть виявитися неефективними, пояснює голова Всеукраїнської спілки вчених-економістів Олександр Кендюхов.

«Україна випадає зі світового розподілу праці через корупцію, тінізацію економіки та відсутність уваги держави до перспективних наукоємних галузей. Якщо нічого не змінити, Україну очікує майбутнє майданчика для шкідливих виробництв з низькою доданою вартістю й дешевою робочою силою».

Всеукраїнська спілка вчених-економістів та Центр антикризових досліджень пропонують уряду терміново скасувати податок на додану вартість, замінивши його податком на продаж, а також розробити економічну стратегію держави, яка б стимулювала інвестиції в найсучасніші виробництва.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG