Доступність посилання

ТОП новини

На Донеччині відновлять вільну економічну зону


Донецьк – На Донеччині, як і в решті України, кадрові перестановки. Сьогодні Прем’єр-міністр Микола Азаров представив донеччанам нового керівника області – Анатолія Близнюка. Він відразу ж пообіцяв залучити до регіону іноземні інвестиції, передовсім із Росії.

Призначення Анатолія Близнюка головою облдержадміністрації донеччан не здивувало. Пан Близнюк вже обіймав цю посаду при уряді Віктора Януковича протягом 2002-05 років. Зміна влади у 2005 році опустила його на щабель нижче: він був головою обласної ради.

«Нібито і не з корабля на бал, я нікуди не від’їжджав. Я працював в області і працюю. І тим не менше на новій посаді ви від мене чогось нового очікуєте, а я вам нічого нового не скажу», – прокоментував Анатолій Близнюк своє нове призначення.

Преференцій для Донбасу не буде

Натомість перші зрушення для Донецька вже є. Анатолій Близнюк повідомив, що найближчим часом в Україні буде відновлена практика вільних економічних зон (ВЕЗ) і розпочнеться цей процес саме з Донецької області. Сюди мають ринути інвестиції, переважно – із сусідньої Росії, як очікує новий господар регіону. Проте і відповідальність, яку несе Донецька область, має збільшитися.

«Жодних преференцій для Донбасу не буде, – попереджає депутат обласної ради Наталя Білоцерківська. – Як дивились на нас як на регіон, який дає, а не бере – так і дивитимуться. Потрібно тільки, щоб інвестиції йшли у розвиток промисловості. Хочеться, щоб так було не лише у нас, але і на Західній Україні».

Науковці готують новий проект закону про ВЕЗ

Попередній закон про вільні економічні зони скасували за уряду Юлії Тимошенко. Тоді лунали закиди, що така практика сприяє процвітанню тіньового капіталу і корупції.

Новий проект закону про вільні економічні зони для Віктора Януковича, як і 12 років назад, готує Інститут стратегічних досліджень. Новий документ суттєво відрізнятиметься від закону 1998 року, сказав Радіо Свобода директор Донецького відділення цього Інституту Юрій Макогон.

Донецькі економісти пропонують нову модель вільних економічних зон – так звані технопарки і території пріоритетного розвитку. А пільги і преференції даватимуть окремим підприємствам за результатами моніторингу попередніх економічних зон. Як зауважує Юрій Макогон, науковцям доведеться провести титанічну роботу, бо за останнє десятиліття змінилось все основне законодавче поле, на якому базувався закон про вільні економічні зони.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG