Доступність посилання

ТОП новини

«До світла воскресіння крізь терни катакомб». Виставка до 20-ліття легалізації УГКЦ


Отці-підпільники
Отці-підпільники

Львів – Цього року Українська греко-католицька церква продовжує відзначати 20-річчя виходу з підпілля, щоб більше розповісти людям про непрості роки життя Церкви після її ліквідації у 1946 році. Інститут історії церкви Українського католицького університету презентує українськими містами виставку «До світла воскресіння крізь терни катакомб» і нині експозицію відкрили у Національному музеї імені митрополита Андрея Шептицького у Львові.

Сталінський режим почав руйнацію УГКЦ у вересні 1939 року під час першої радянської окупації Західної України. Перед початком Другої Світової війни Церква мала майже 2500 парафій, понад три з половиною мільйони вірних, більше, ніж дві тисячі священиків, 121 жіночий та чоловічий монастирі, чернечі доми, три духовні семінарії, Богословську академію.

Єпископів висвячували у підпільних помешканнях

Підпільний молитовник
На 19 великих полотнах через фотографії, архівні документи представлена історія УГКЦ, починаючи від 1939 до 1991 року. На виставкових стендах зображена підпільна діяльність духовенства і мирян у роки репресій, матеріали про арешт, заслання і переїзд до Ватикану глави церкви Йосипа Сліпого, численні заяви про штучне насадження вірним атеїзму.

Особливу увагу привертає відображення ієрархії висвячування єпископами інших владик у підпіллі. Це робилось на підпільних помешканнях, де проживали монахи чи монахині. Такі підпільні місця були у Зимній Воді і Дрогобичі на Львівщині, у Львові, в селі Дора, що на Івано-Франківщині, а також на Закарпатті.

За ухвалою львівського псевдособору 1946 року УГКЦ перестала офіційно існувати і «возз’єдналася» з Російською православною церквою. Цей псевдособор, за документами, проводився спільними зусиллями партійного керівництва і органів державної безпеки. Увесь єпископат УГКЦ був арештований у 1945 році.

Ще у 1939-41 роках були розстріляні десятки греко-католицьких священиків. Для вербування духовенства «з метою розкладання УГКЦ» і співпраці з радянською владою, НКВС зааарештовувало дітей впливових священиків. У той час були захоплені і 17-річний син отця Гавриїла Костельника, який на псевдособорі був в ініціативній групі по ліквідації УГКЦ (у 1948 його застрелили за наказом НКВС), і син отця Миколи Грицеляка, котрого також убили.

Більшість священиків відмовлялись переходити під Московський патріархат, таємно відправляла Богослужіння і працювали на різних роботах.

Митрополит Андрей Шептицький передбачив відродження Церкви

Розписка отця Івана Гринчишина
Дослідник історії УГКЦ, зокрема життя і діяльності митрополита Андрея Шептицького, Оксана Гайова наголошує, що митрополит залишив сотні праць для вірних і духовенства, які підтримували їх у підпіллі, передбачив ліквідацію Церкви і її відродження через півстоліття. Ці слова митрополита стали пророчими, бо у 1989 році почався процес виходу Церкви з підпілля та її легалізація.

«У 1944 році Господь дав митрополитові передбачити руїни УГКЦ, яку він утверджував і яка заслужила авторитет у світі. Митрополит не сумнівався, яка доля чекає його Церкву, закликав вірних і духовенство стійко триматися віри. Бо Божа справедливість не є людська. І Церква таки вийшла з підпілля. Мене досі дивує, чому Українській греко-католицькій церкві у 1990 році не повернули нею збудованих храмів, а передали їх Римо-Католицькій Церкві. Не передали Церкву Успення Пресвятої Богородиці, де у 1914 році виступав із посланням митрополит, Святого Миколая, яка належить православним. Але слова Митрополита здійснились, маємо офіційно визнаних 27 новомучеників, хоча, як на мене, уся УГКЦ є Церквою новомучеників, які не зрадили, не зневірились».

Матеріали для виставки надали Інститут історії церкви, Центр досліджень визвольного руху, галузевий державний архів Служби безпеки України та Львівський музей історії релігії.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG