Доступність посилання

ТОП новини

На Азарова подали до суду за гендерну дискримінацію


Прем’єр-міністр Микола Азаров
Прем’єр-міністр Микола Азаров

Київ – Українські правозахисниці подали судові позови проти Прем’єр-міністра Миколи Азарова через його заяву, що «не жіноча це справа – проводити реформи в Україні», яка пролунала у березні під час візиту прем’єра на Дніпропетровщину. На думку позивачок, така позиція неприпустима для голови уряду європейської демократичної держави. Щоправда, у позитивному результаті судових розглядів правозахисниці сумніваються.

Заява прес-служби Кабінету Міністрів, що слова Миколи Азарова у ЗМІ «перекрутили», не влаштувала президента Міжнародного правозахисного центру «Ла Страда – Україна» Катерину Левченко та главу правління «Інформаційно-консультативного жіночого центру» Олену Суслову. Правозахисниці подали позови проти Миколи Азарова, звинувачуючи українського прем’єра у гендерній дискримінації.

Катерина Левченко позивається у столичному Печерському районному суді. Розмір компенсації щодо позову – одна гривня.

На думку Катерини Левченко, гендерна культура в Україні практично відсутня, і підтвердженням цьому – подібні заяви високопосадовців. «Я розумію, що висновок може бути негативним, зокрема, тому, що немає судової практики у цій сфері. Але є й суб’єктивні перешкоди, адже позов подано проти високопосадовця, і, думаю, будуть спроби перешкодити розв’язанню цієї справи», – припускає вона.

У Миколи Азарова підозри позивачки щодо перешкоджання належному судовому розглядові заперечують. «Позов розглядатиметься судом так, як це годиться, і Прем’єр-міністра в суді представлятимуть належним чином. Ми ніяк не втручатимемося у діяльність судових органів», – запевняв прес-секретар голови уряду Віталій Лук’яненко.

Головне – увага до проблеми

Голова правління «Інформаційно-консультативного жіночого центру» Олена Суслова позивається до Окружного адміністративного суду Києва.

Вона наголошує, що мета її позову – не матеріальна вигода, а увага громадськості до порушення засад гендерної рівності в Україні. «Ми, жінки, живемо в цій країні, спостерігаємо за діями влади, чуємо, про що вона говорить, і готові відповідно реагувати на її слова», – каже Олена Суслова.

Фахівець із гендерних питань Євгенія Луценко у позитивному висновку судів сумнівається. Вона припускає, що буде тиск на відповідні судові органи. «Можливо, суд таки визнає, що було порушено права жінок, але, думаю, зроблять усе, щоб не допустити, щоб вони виграли», – вважає вона.

За словами позивачок, якщо справи не матимуть позитивного вирішення в Україні, вони звертатимуться у судові інстанції міжнародного рівня.

Водночас, якщо хоча б одна зі справ вирішиться на користь позивача, такий результат стане прецедентом в українській судовій практиці. Досі подібних позовів українські суди не розглядали.

Заява Миколи Азарова розпалила дискусію не лише в Україні, але й за її межами. У німецькому Бундестазі слова голови українського уряду назвали «ударом в обличчя цивілізованому суспільству».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG