Доступність посилання

ТОП новини

Захист України від тероризму – справа і держави, і суспільства


Перехід у київському метрополітені в час пік
Перехід у київському метрополітені в час пік

Київ – Україна, на відміну від Росії, Ізраїлю та США, не належить до країн із високою загрозою тероризму, вважають експерти із протидії цьому суспільному лихові та психологи. Натомість вони говорять про тенденції, які можуть призвести до збільшення терористичної загрози для українців.

Від початків незалежності в Україні скоєно 15 злочинів, які підпадають під міжнародні визначення тероризму. Переважна більшість із них мають невелику кількість жертв, і скоєні на економічному, а не на релігійному чи національному ґрунті, повідомляють в організації «Міжнародне антитерористичне товариство».

За словами президента товариства Олександра Дічека, ця статистика свідчить про низький рівень терористичної небезпеки в Україні. Проте є негативні тенденції , які можуть докорінно змінити ситуацію, наголошує Олександр Дічек.

«Росія сьогодні потерпає від системного тероризму. Україна – ні, але є певні передумови. Наша держава знаходиться у трикутнику інтересів Росії, Європи і мусульманського світу, – перераховує загрозливі чинники експерт. – Сплеск тероризму можуть викликати також участь України в антитерористичних операціях, міграція в нашу державу зі східних країн, яка наразі зростає. Ще одна небезпека – внутрішня: соціальне розшарування, і спроба політиків поділити суспільство на захід і схід».

Олександр Дічек додає, що жодна країна сьогодні не застрахована від тероризму, який використовує дедалі сучасніші технології. За його словами, розвідка Великобританії та США оприлюднили інформацію, що упродовж двох десятиліть терористи будуть готові застосовувати зброю масового ураження та вибухівку, вживлену в тіло смертника в якості імплантанта.

При цьому Україна не повинна стояти осторонь світової боротьби з тероризмом, але при цьому має зважувати наслідки приєднання до безпекових систем, говорить директор військових програм центру Разумкова Микола Сунгуровський.

«Ті розмови, які точаться про нейтральний статус, не прив’язані до нинішньої ситуації, – зауважує він. – Бо нейтралітет до тероризму неможливий. Або ми пасивно чекаємо, коли біда станеться, або долучаємося до боротьби на боці якоїсь безпекової системи: НАТО, Росії… Хто говорить, що вступ держави до НАТО збільшує для неї загрозу тероризму, випускає той момент, що приєднання до Росії у питаннях безпеки фактично ставить тероризм на порозі України, виходячи з останніх російських подій».

«Український суспільний простір більш спокійний, більш зрілий, аніж російський»


Українське суспільство менш схильне до тероризму, аніж російське, вважає системний психолог Вікторія Корсун. «Український суспільний простір більш спокійний, більш зрілий, аніж російський, – говорить психолог. – Значна частина терористів діють не заради власних цілей, а в ім’я якоїсь ідеї. Українці ж більші індивідуалісти, думають переважно про свої потреби. Але якщо розвиток суспільства маргіналізуватиметься, скочуватиметься назад, як зараз – загроза тероризму зросте. Точка, в якій ми перебуваємо – вже є небезпечною».

Україна може зменшити загрозу тероризму, якщо для цього об’єднають зусилля і влада, і суспільство, зазначає почесний президент організації «Міжнародне антитерористичне товариство», засновник спецпідрозділу «Альфа» Служби безпеки України Василь Крутов.

«Зовнішня політика має бути толерантною, – каже він. – Не важливо, позаблоковою чи блоковою буде Україна. Головне, щоб там, де діють наші контингенти, все відбувалося в межах гуманітарної місії та міжнародного права. Українцям я радив би бути більш толерантними, це теж зменшить загрозу тероризму, адже в його основі є помста і насилля. Маєте змогу попередити терористичний акт – зробіть це!».

Всі фахівці сходяться на думці, що подолання внутрішніх суспільних суперечностей і толерантність людей одне до одного є чи не найбільшим чинником, який зменшує загрозу тероризму всередині держави.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG