Доступність посилання

ТОП новини

Уряд України «влазить» у ще більші борги і здає державу на милість Кремля (європейська преса)


Прага – Оглядачі цитують високих російських чільників, котрі кажуть, що чекають від України все нових і нових поступок у відповідь на зниження ціни на російський газ. Йдеться не лише про продовження перебування російського флоту в Севастополі на «вічні часи», але й про здачу Росії Президентом Януковичем, особисто, без будь-яких консультацій з парламентом і народом України, ключових, стратегічних галузей української економіки. Європейська преса дивується з того, що влада Януковича хоче отримати від МВФ негайно ще 12 мільярдів доларів боргу, ніби-то для впровадження економічних реформ.

Московська «Нєзавісмая газета» наголошує, що Янукович і Медведєв ставлять у Харкові в середу «крапку в «п’ятирічці декларації». І йдеться не лише про газ, а й про широкомасштабну здачу Україною Росії ключових галузей української економіки. Все це видається навіть за трьохсторонні угоди між Україною, Росією і Казахстаном, які ніби-то зроблять Україну «рівноправним партнером Заходу»... Газета також пише, що йдеться про широкомасштабне включення Росії і Казахстану у співпрацю з Україною в авіабудуванні, оборонному, аграрному комплексах... «Нєзавісімая газета» наводить також думки експертів, що, мовляв, таким чином Україна «посилить свої позиції не лише на зовнішніх ринках, але й за столом переговорів із європейськими партнерами».

Інша російська газета – «Время новостей» – наводить слова російського віце-прем’єра Сєчіна, котрий каже, що Росія хоче від України максимальних поступок у відповідь на зниження ціни за російський газ, і не лише в атомній галузі, але й в гідроенергетиці, й поверненні російської власності («Укртранснафти», яка тепер у руках Коломойського). Газета пише про великий поспіх української влади догодити Росії і завершити все якнайскоріше, і цитує «вкрай емоційного Азарова перед вильотом до Москви».

Європейське видання «Волл Стріт Джорнал» інформує, що Україна, за словами українського віце-прем’єра Сергія Тігіпка, потребує від МВФ щонайменше 12 мільярдів доларів у продовж найближчих 30 місяців... І все це, як стверджує Тігіпко, необхідне для нової програми, котра сприятиме економічному зростанню... Газета також наголошує, що виконання умов МВФ щодо збалансованого бюджету українського уряду залежить від зниження ціни на російський газ. «Все залежить від доброї волі Росії», – цитує «Волл Стріт Джорнал» главу уряду в Києві, Миколу Азарова. Видання нагадує, що МВФ вже надав Україні 11 мільярдів доларів США за програмою кредиту в понад 16 мільярдів доларів.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG