Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція хоче розслідувати, як Президент перетворився на «префекта»


Віктор Янукович під час прес-конференції. Київ, 22 квітня 2010 року
Віктор Янукович під час прес-конференції. Київ, 22 квітня 2010 року

Київ – Зменшення ціни російського газу на третину дозволить Україні щорічно заощаджувати близько 4 мільярдів доларів. Про це Віктор Янукович заявив у четвер на прес-конференції для регіональних засобів масової інформації, розповідаючи про підписану 21 квітня в Харкові з президентом Росії угоду.

Між тим, лідери опозиційних партій назвали домовленість про продовження перебування Чорноморського флоту Росії до 2042 року зрадою національних інтересів, а також зазначили, що вона суперечить Конституції. Опозиційні сили обіцяють об’єднати зусилля, аби не допустити ратифікації укладеної президентами України та Росії угоди.

Спілкування з пресою Віктор Янукович розпочав із розповіді про невтішний спадок, отриманий від попередньої влади. Відтак Президент перейшов до пояснення нових домовленостей із Росією в газовій сфері. Необхідність підписання нової газової угоди він пояснив провальною політикою попереднього уряду. «Україна отримала найдорожчій газ в Європі», – зауважує глава держави.

Янукович нарахував 40 мільярдів додаткового ресурсу

Попервах Віктор Янукович уникав говорити про продовження терміну оренди бази для російського Чорноморського флоту в Севастополі до 2042 року, а натомість робив акцент на преференціях, які отримала Україна внаслідок укладання нової угоди.

«Україна з квітня 2010 року починає отримувати у вигляді зниження ціни на газ додатковий фінансовий ресурс, – сказав Президент. – Приблизно 40 мільярдів (доларів) на 10 років. І це дасть нам можливість не піднімати в цьому році тарифи на газ і житлово-комунальні послуги. Це дасть нам можливість стабілізувати більшість цін».

Суперечка за ціну Севастополя

Щоправда, відповідаючи на запитання журналістів, Віктор Янукович розповів і про деталі переговорів довкола базування російського Чорноморського флоту в Криму.

За його словами, досі Росія сплачувала за користування базою в Севастополі 97,85 мільйона доларів. Ця сума вираховувалися з українського боргу за газ.

«Я підняв всі документи, які були ще з 1997 року, коли робився розрахунок: а скільки ж коштує ця база? На рівні близько 1,3 мільярда доларів. І коли на переговорах ми, як то кажуть, тягали канат – я весь час казав, що треба платити отакі кошти», – зауважив Віктор Янукович.

Продовження базування ЧФ Росії в Криму Президент назвав елементом європейської системи безпеки. Разом з тим, Віктор Янукович не дав прямої відповіді на запитання, чи буде винесено на всеукраїнський референдум питання про продовження базування на українській території російських військ.

Опозиція єднається проти «харківського пакту»

Представники фракцій БЮТ і НУНС провели спільний брифінг, на якому засудили підписання угоди та обіцяли протидіяти її ратифікації.

«Продовження терміну перебування Чорноморського флоту на 25 років фактично означає зникнення держави Україна з карти Європи, – заявляє голова парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони, депутат-нашоукраїнець Анатолій Гриценко. – І перетворення її із суверенної держави у такий собі південно-західний територіальний округ Російської Федерації, а власне Януковича, який обіймає посаду Президента – у префекта цього округу».

«Харківський пакт», як назвали його опозиціонери, став приводом для єднання зусиль розпорошеної донині опозиції. Ідею БЮТ про проведення 24 квітня позачергової сесії парламенту підтримали ті нашоукраїнці, які не входять до очолюваного Юлією Тимошенко об’єднання.

Голови парламентських комітетів, які представляють опозицію, та віце-спікер Микола Томенко зажадали від Міністерства закордонних справ надати підписані Президентами угоди з продовження перебування ЧФ Росії і постачань газу. Опозиція планує на позачерговому засіданні парламенту розглянути це питання та створити тимчасову слідчу комісію з розслідування обставин підписання угоди про продовження перебування ЧФ Росії на території України до 2042 року.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

XS
SM
MD
LG