Доступність посилання

ТОП новини

Російські контррозвідники повертаються до Криму


Київ – Федеральна служба безпеки Росії та Служба безпеки України наступного тижня планують підписати документ, який визначає роботу російських контррозвідників у Севастополі, сказав, за повідомленням російських агентств, голова ФСБ Олександр Бортніков.

«Ми з колегами з СБУ домовилися про повернення наших військових контррозвідників у Севастополь», – наголосив Олександр Бортніков.

А російське агентство «РІА Новості» повідомило з посиланням на свої джерела в силових структурах Севастополя, що перша група контррозвідників Чорноморського флоту Росії уже прибула до Криму.

Такі ж дані, що перша група російських контррозвідників уже в Криму, наводить і український севастопольський проект «Флот-2017», теж із посиланням на джерела в українських силових структурах Севастополя.

Тим часом колишній начальник управління військової контррозвідки СБУ Олександр Скипальський вважає перебування контррозвідки Росії на українському півострові незаконною.

За його словами, за часів незалежності офіційно російської контррозвідки в Криму й не було, тому ніби нема кому повертатися. Інша справа, що зараз ця контррозвідка у зв’язку з якимись домовленостями розміщується в Криму – такий варіант можливий, каже він.

А це означатиме, вважає Скипальський, що в черговий раз порушується Конституція України, яка не передбачає перебування на території України спеціальних служб іноземних країн.

Він додав, що перебування флоту вимагає контррозвідувального забезпечення, і логіка в цьому є – але для цього треба змінити Конституцію чи ухвалити спеціальний закон.

Олександр Скипальський вбачає небезпеку в тому, що російські контррозвідники без певного закону, який би обмежував їхню діяльність, почнуть залучати до співробітництва громадян України, проводити контррозвідувальні акції на українській території.

Це вже може втягнути Україну в конфлікти, аж до війни, попереджає він.

Співпраця СБУ і ФСБ не припинялася

Як повідомило Радіо Свобода джерело в СБУ, російських військових контррозвідників у Криму ще немає. А якщо вони й з’являться, то їхня кількість і кандидатури будуть узгоджені з керівництвом України і їм буде заборонено займатися оперативно-розшуковою діяльністю.

Раніше в Криму було 19 російський військових контррозвідників. І коли вони поверталися на батьківщину, то ніхто особливо не обурювався, бо Росії економічно не вигідно утримувати стільки людей.

За словами джерела, співпраця СБУ і ФСБ ніколи не припинялася. Були спільні операції щодо зупинення контрабанди, нелегальної міграції і боротьби з тероризмом. І на щорічній зустрічі керівників СБУ і ФСБ, яка цього року відбудеться в Одесі 19 травня, підбиватимуть підсумки спільної роботи.

Минулого року на вимогу СБУ 19 працівників ФСБ Росії покинули Севастополь. Вони перебували там із 2002 року для забезпечення безпеки Чорноморського флоту Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG